Naturvårdsverket delegerar skyddsjaktsbeslut

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket har beslutat att delegera beslut om skyddsjakt på varg, järv och lodjur. Dessutom har beslut tagits om hur hanteringen av licensjakt på varg ska ske år 2011.

På Naturvårdsverket pågår planering för beslut om licensjakt på varg under nästa år, detta i enlighet med det beslut som riksdagen tagit om att använda licensjakt för att begränsa stammenst tillväxt.
Beslutet kommer att meddelas i december. 

Det är dock några saker som skiljer det här beslutet mot det som togs i februari i år:

– Länsstyrelsen i Västmanlands län får rätt att besluta om skyddsjakt på varg och länsstyrelsen i Västernorrlands län får rätt att beslut om skyddsjakt på järv.
Anledningen är att länen, under de senaste tre åren, haft föryngringar av varg respektive järv.

– Det maximala antalet järvar som får fällas höjs från 17 till 25 djur på grund av att årets inventering visar på cirka 110 föryngringar – vilket är 20 djur över etappmålet för järv.  

Besluten för järv och varg gäller i ett år. Beslutet för lodjur gäller till januari. Då ska Naturvårdsverket fatta beslut om både skydds- och licensjakt för 2011.
Beslutet om björnjakt togs den 30 juni och gäller ett år.

Källa: Naturvårdsverket

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser