Naturvårdsverket delegerar skyddsjaktsbeslut

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket har beslutat att delegera beslut om skyddsjakt på varg, järv och lodjur. Dessutom har beslut tagits om hur hanteringen av licensjakt på varg ska ske år 2011.

På Naturvårdsverket pågår planering för beslut om licensjakt på varg under nästa år, detta i enlighet med det beslut som riksdagen tagit om att använda licensjakt för att begränsa stammenst tillväxt.
Beslutet kommer att meddelas i december. 

Det är dock några saker som skiljer det här beslutet mot det som togs i februari i år:

– Länsstyrelsen i Västmanlands län får rätt att besluta om skyddsjakt på varg och länsstyrelsen i Västernorrlands län får rätt att beslut om skyddsjakt på järv.
Anledningen är att länen, under de senaste tre åren, haft föryngringar av varg respektive järv.

– Det maximala antalet järvar som får fällas höjs från 17 till 25 djur på grund av att årets inventering visar på cirka 110 föryngringar – vilket är 20 djur över etappmålet för järv.  

Besluten för järv och varg gäller i ett år. Beslutet för lodjur gäller till januari. Då ska Naturvårdsverket fatta beslut om både skydds- och licensjakt för 2011.
Beslutet om björnjakt togs den 30 juni och gäller ett år.

Källa: Naturvårdsverket

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser