Naturvårdsverket delegerar rovdjursbeslut till länsstyrelser

STOCKHOLM (JJ). Den ökade regionaliseringen av rovdjursförvaltningen har nu inletts på allvar. Naturvårds­verket har delegerat besluten om skyddsjakt på stora rovdjur till berörda länsstyrelser, det vill säga där det finns en reproducerande stam av arten. De berörda länsstyrelserna kommer att kunna ta alla beslut om skyddsjakt på björn, järv, lodjur och varg från och med den 15 februari i år.

– Det här är en följd av riksdagens beslut om ny rovdjursförvaltning med ökat lokalt inflytande. Vi genomför den successivt och kommer att utöka beslutanderätten när länsstyrelserna är i gång med sina nya regionala viltförvaltningsdelegationer, säger Maria Ågren, generaldirektör  för Naturvårdsverket.  

Det är riksdagen som angett miniminivåerna och etappmålen för de olika rovdjursarterna. Dessutom har riksdagen beslutat att viltförvaltningsdelegationerna ska komma med förslag på länsvisa mål för sina egna områden. Det är också en förutsättning för att delegera licensjakten.
– Vi planerar att delegera årets licensjakt för björn som börjar i slutet av augusti. Däremot kommer Naturvårdsverket att besluta om årets licensjakt på lodjur som äger rum redan i mars. Men från nästa år kommer vi att delegera beslut om även den licensjakten, säger Eva Thörnelöf, chef för Naturresursavdelningen.  

Det finns tre nya rovdjursförvaltningsområden – norra, mellersta och södra.
Naturvårdsverket har fattat tre separata beslut för varje område.
När riksdagen har delat in länsstyrelserna i dessa områden så har man främst utgått från vilka rovdjursarter som finns där.

Förutsättningarna är alltså likaratade inom ett område, som exempel kan nämnas att fleratalet renar och järvar finns i det norra området. Detta gör att länsstyrelserna i ett rovdjursförvaltningsområde får en gemensam ram att hantera. 
 – Vi har gett ett väl tilltaget handlingsutrymme. Det här är inte en kvot som måste fyllas utan ett maximalt handlingsutrymme. Vi anser att den stora ramen är rimlig mot bakgrund av att länsstyrelserna kommer att få göra avvägningarna framöver och ta gemensamt ansvar för att rovdjurspolitikens mål nås, säger Maria Ågren.  

Nu kommer Naturvårdsverket att följa upp hur länsstyrelserna använder beslutanderätten och man har rätt att återta delegeringen.
Länsstyrelserna måste följa villkoren för skyddsjakt som finns i jaktlagstiftningen och gynnsam bevarandestatus för arten ska inte försämras. Dessutom påpekar Naturvårdsverket att det inte ska finnas annan lämplig lösning än skyddsjakt.

Beslutet innebär att det är skyddsjakt på högst 12 vargar i fem av länen i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Högst 60 björnar får fällas i sex län från Dalarna, Gävleborg och norrut (mellersta och norra).
Maximalt 57 lodjur i 15 län (södra, mellersta och norra). Och högst 12 järvar i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland (Norra). 
Naturvårdsverket kommer fortsätta att fatta beslut om skyddsjakt i övriga län.  

Ramarna per rovdjursförvaltningsområde:

NORRA:
Björn, lodjur och järv:
Högst 50 björnar. Delegering till länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. 

Lodjur:
Högst 40 djur. Delegering till länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. 

Järv:
Högst 12 djur. Delegering till länsstyrelserna i  Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län.

MELLERSTA:
Björn, lodjur och varg:
Björn:
Högst 10 djur. Delegering till länsstyrelserna i Dalarnas och Gävleborgs län.  

Lodjur:
Högst 12 djur. Delegering till länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. 

Varg: högst 12 djur. Delegering till länsstyrelserna i Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Dalarnas och Gävleborgs län.

SÖDRA
Enbart lodjur: 
Högst 5 djur.  Delegering till länsstyrelserna i Södermanlands, Kalmar, Blekinge och Hallands län

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser