Naturvårdsverket avslår skyddsjakt på varg i Riala

STOCKHOLM (JJ) Naturvårdsverket har avslagit ansökan om skyddsjakt på vargen i Riala, enligt ett pressmeddelande. Vargarna är för genetiskt värdefulla och skyddsjakt på ett av de vuxna djuren skulle sannolikt innebära att deras valpar inte klarar sig.

Naturvårdsverket hänvisar till att skadorna som vargarna i Riala har orsakat inte motiverar skyddsjakt. Framförallt inte med tanke på att de är genetiskt värdefulla för vargstammen. 

Hannen i Railareviret är en invandrad varg, vilket är värdefullt för att minska inaveln i den svenska vargstammen. Valparna efter Rialahannen ses som en föryngring värd att skydda och bedöms inte kunna klara sig utan båda sina vuxna föräldradjur.

Ansökan om skyddsjakt på varg i Riala kom efter att en nötkalv och fyra hundar attackerats. Naturvårdsverket anser dock att ”skadorna är i en omfattning som kan väntas vid en vargetablering”.

För att förebygga ytterligare attacker rekommenderar Naturvårdsverket att de som besöker området håller sina hundar i koppel och under bra uppsikt.   

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser