Naturskyddsföreningen kräver att det skjuts fler älgar

Karlskrona (JJ) – Det är första gången som jag varit med om att Naturskyddsföreningen vill ha mer jakt, säger Ulf Rosander på länsstyrelsen i Blekinge.

Naturskyddsföreningen i Blekinge vill att jägarna ska skjuta fler älgar.

I Blekinges vill Naturskyddsföreningen ha ökad jakt på älg och kronhjort.
– Det finns för många älgar i Blekinge. De hotar mångfalden och förstör möjligheterna till en naturlig föryngring av skogen. Det är det hårda betestrycket som leder till att många skogsägare tvingas kalhugga. Älgarna i Blekinge måste minska genom ökad avskjutning och tillåten skyddsjakt i särskilt utsatta områden, säger Åke Lindquist, ordförande för Naturskyddsföreningens länsförbund, till Sydöstran. Naturskyddsföreningen har överklagat länsstyrelsens avslag.
– Den stora älgstammen i Blekinge är en katastrof för skogen. Älgen äter upp allt, säger Owe Nodmar, Naturskyddsföreningens representant i Viltförvaltningsdelegationen i Blekinge län.

– Älgstammen är inte alls för stor i Blekinge. Det är mer än dubbelt eller tredubbelt så många älgar per hektar i flera av grannlänen, säger Thomas Ohlsson på Svenska jägareförbundet.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser