Naturfotograf mötte lodjur

GÄVLE(JJ). Naturfotografen Nils-Olof Engberg har många fina naturupplevelser i bagaget efter 40 år i branschen, men mötet med ett lodjur nyligen tycker han ändå slår det mesta.

Det var vid kanten av en grusväg som han fick se ett djur som rullade sig fram och tillbaka. När djuret hoppade över diket såg han att det var ett lodjur. 

När han vänt bilen och åker tillbaka såg han lokatten igen, då låg den vilandes på en sten bara 20 meter från vägen. Då lyckades Engberg ta den första bilden på lodjuret som inte verkade bry sig om hans närvaro. 

Men när han klev ur bilen smög lodjuret in bland träden. Engberg blåste då i ett grässtrå, som han höll spänt mellan tummarna, för att locka tillbaka djuret. 

Och mycket riktigt kom det nyfikna djuret tillbaka och han kunde studera det under cirka 45 minuters tid. 
Det här rapporterar Engberg själv i Gefle Dagblad och på tidningens hemsida kan du även se bilder som han tog på lodjuret.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser