Nattjakt på dovhjort och mufflon

Södermanland (JJ) Efter en lång kamp har LRF fått ja till nattjakt både på mufflon och dovhjort i Södermanland.

Länsstyrelsen i Södermanland har sagt ja till skyddsjakt på mufflon och dovhjort nattetid.

LRF Södermanland skickade en skrivelse till länsstyrelsen i Södermanland i april 2014 med yrkande om att länsstyrelsen skulle ta fram rutiner som möjliggör skyddsjakt på hjort och mufflon även nattetid. Situationen i Södermanland är i vissa områden så hårt pressad när det gäller viltskador i gröda att det inte räcker med skyddsjakt inom ordinarie tid, man behöver kunna skyddsjaga när djuren verkligen gör skada.

När det gäller mufflon blev en ansökan beviljad under hösten för att skyddsjaga hela dygnet och med rörlig belysning.
Nu har det även beviljats för dovhjort med stöd från Naturvårdsverket, skriver Land-Lantbruk.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser