Nätet blev dödsfälla för råbock

Ulricehamn (JJ) Ett nät runt vid en fotbollsplan blev en plågsam döldsfälla för en råbock i Ulricehamn.

Ett nät blev slutet för den fina råbocken. Foto: Patrik Helander

– Jag blev utringd av den person som klippt gräset på fotbollsplanen. Han hade sett ett rådjur som satt fast i nätet som ska stoppa bollar från att sparkas ut i terrängen, berättar Patrik Helander, som är kommunjägare inom detaljplanerat område i Ulvricehamn.

Han tog både kniv och bössa med sig, för tanken från början var att kanske kunna skära loss rådjuret.

– Det var för sent, den var död. Den hade snott in sig något fruktansvärt i nätet, konstaterar Patrik Helander.

Rådjuret hade inga synbara skador, som kan ge svar på vad den dog av. Sannolik satt den fast i nätet i flera dagar och kämpade för sitt liv.

– Platsen där den satt fast har eftermiddagssol och tre dagar innan jag kom dit tränade man fotboll på planen. Kanske dog den av stress och utmattning och att nätet kan ha suttit så att det blev en viss strypeffekt, säger Patrik Helander.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser