Nästan alla stora rovdjur finns nära Stockholm

STOCKHOLM(JJ). Nästan alla stora rovdjur finns nu i närheten av huvudstaden. Det är bara järven som inte finns permanent i Uppland, norra Stockholm hör till detta landskap.

Det finns i dag både lodjur, varg och björn som befinner sig permanent i Uppland. 
I länet finns kanske världesn tätaste lodjursstamm. Det finns omkring 30 lodjursfamiljer i länet. 
– Forskare som har studerat lodjurspopulationen har konstaterat att den närmar sig gränsen för hur många lodjur som området långsiktigt kan bära, säger Lennart Nordvarg, chef på naturmiljöenheten på  länsstyrelsen i Uppsala, till tidningen Land Lantbruk & Skogsland. 

I Rialareviret finns ett vargrevir. Däremot är det ont om björn, det finns bara en björnhane som är bofast i länet.
Järven har dock bara passerat länet, senast man vet det skedde var förra året.
Det här rapporterar tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser