Nästan alla stora rovdjur finns nära Stockholm

STOCKHOLM(JJ). Nästan alla stora rovdjur finns nu i närheten av huvudstaden. Det är bara järven som inte finns permanent i Uppland, norra Stockholm hör till detta landskap.

Det finns i dag både lodjur, varg och björn som befinner sig permanent i Uppland. 
I länet finns kanske världesn tätaste lodjursstamm. Det finns omkring 30 lodjursfamiljer i länet. 
– Forskare som har studerat lodjurspopulationen har konstaterat att den närmar sig gränsen för hur många lodjur som området långsiktigt kan bära, säger Lennart Nordvarg, chef på naturmiljöenheten på  länsstyrelsen i Uppsala, till tidningen Land Lantbruk & Skogsland. 

I Rialareviret finns ett vargrevir. Däremot är det ont om björn, det finns bara en björnhane som är bofast i länet.
Järven har dock bara passerat länet, senast man vet det skedde var förra året.
Det här rapporterar tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser