Närgången björn avlivad

Falun (JJ) Den björn som bland annat vält soptunnor i Lisselbo, har skjutits.

Ellinor Theorin, vilthandläggare vid länsstyrelsen Dalarna, säger att den sammanlagda bilden av den björn som bland annat välte soptunnor i Lisselbo under förra veckan gjorde att länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på björnen utan att någon ansökt om skyddsjakt.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att det rörde sig om samma björn som rört sig bland bebyggelsen i södra delen av Falun. För att undvika fortsatta problem skulle björnen avlivas.

–Den har orsakat skador på såväl bikupor som soptunnor och komposter, men det är framförallt det närgångna beteendet i kombination med att den hittar mat i trädgårdar och runt byggnader som gör att vi fattat beslut om att avliva björnen, säger Jonas Bergman, chef vid viltfunktionen vid länsstyrelsen Dalarna, till Dala Demokraten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser