Närgången björn avlivad

Falun (JJ) Den björn som bland annat vält soptunnor i Lisselbo, har skjutits.

Ellinor Theorin, vilthandläggare vid länsstyrelsen Dalarna, säger att den sammanlagda bilden av den björn som bland annat välte soptunnor i Lisselbo under förra veckan gjorde att länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på björnen utan att någon ansökt om skyddsjakt.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att det rörde sig om samma björn som rört sig bland bebyggelsen i södra delen av Falun. För att undvika fortsatta problem skulle björnen avlivas.

–Den har orsakat skador på såväl bikupor som soptunnor och komposter, men det är framförallt det närgångna beteendet i kombination med att den hittar mat i trädgårdar och runt byggnader som gör att vi fattat beslut om att avliva björnen, säger Jonas Bergman, chef vid viltfunktionen vid länsstyrelsen Dalarna, till Dala Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser