Nära att medborgarförslag om vargfritt Härjedalen röstades igenom

HÄRJEDALEN(JJ). Det var när att kommunstyrelsens arbetsutskott röstade igenom ett medborgarförslag om att göra Härjedalen vargfritt. Men med tre röster emot och två för så gick inte förslaget igenom.

Det var fyra personer som undertecknat det aktuella medborgarförslaget. 
De menar att vargen bland annat försvårar för renbetesnäringen. Därför ville man att kommunen skulle ta ett beslut om ett vargfritt Härjedalen. 

– Det var en av kärnfrågorna som Centern drev i valrörelsen i Härjedalen. Fäbodbruket och rennäringen störs av varg. Att tillåta varg är som att ge näringsförbud till de som håller på med fäbodbruk och renskötsel, säger Anders Häggkivst, C, förste vice ordförande i kommunstyrelsen till Österunds-Posten. 

Motståndarna till förslaget lyfte bland annat fram det faktum att förvaltningsrätten kommit fram att ett vargförbud inte kan beslutas av en kommun, detta sedan Nordanstig ville genomföra ett liknande förslag. 
Häggkvist framhåller dock att det i Härjedalen är konkreta näringar som drabbas av vargförekomsten. 

Sista ordet är dock ännu inte sagt i detta ärende, i januari nästa år ska nämligen medborgarförslaget upp i kommunstyrelsen. Månaden därefter ska kommunfullmäktige ta upp ärendet.
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser