Nära att medborgarförslag om vargfritt Härjedalen röstades igenom

HÄRJEDALEN(JJ). Det var när att kommunstyrelsens arbetsutskott röstade igenom ett medborgarförslag om att göra Härjedalen vargfritt. Men med tre röster emot och två för så gick inte förslaget igenom.

Det var fyra personer som undertecknat det aktuella medborgarförslaget. 
De menar att vargen bland annat försvårar för renbetesnäringen. Därför ville man att kommunen skulle ta ett beslut om ett vargfritt Härjedalen. 

– Det var en av kärnfrågorna som Centern drev i valrörelsen i Härjedalen. Fäbodbruket och rennäringen störs av varg. Att tillåta varg är som att ge näringsförbud till de som håller på med fäbodbruk och renskötsel, säger Anders Häggkivst, C, förste vice ordförande i kommunstyrelsen till Österunds-Posten. 

Motståndarna till förslaget lyfte bland annat fram det faktum att förvaltningsrätten kommit fram att ett vargförbud inte kan beslutas av en kommun, detta sedan Nordanstig ville genomföra ett liknande förslag. 
Häggkvist framhåller dock att det i Härjedalen är konkreta näringar som drabbas av vargförekomsten. 

Sista ordet är dock ännu inte sagt i detta ärende, i januari nästa år ska nämligen medborgarförslaget upp i kommunstyrelsen. Månaden därefter ska kommunfullmäktige ta upp ärendet.
Det här rapporterar Östersunds-Posten.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser