När borde man få börja jaga?

Många tolvåringar är klara för att uppsiktsjaga, men man måste ta sig till Sydafrika för att det ska vara lagligt.
Att allt var bättre förr är ett påstående som av och till framförs av, naturligt nog, äldre jägare. Det kan nog diskuteras men om inte allt var bättre förr så var i alla fall inte lagar inom jakten så komplicerade. Eller man tog inte så allvarligt på det. Själv fick jag jaga på egen hand med lånat hagelgevär innan tonårsåldern. Cyklade med samma gevär, dock i fodral, till lerduvebanan och sköt tillsammans med gubbarna. Det tyckte de var roligt, möjligen med undantag av de som blev besegrade av ynglingen, men ingen gnällde om åldersgränser, inte heller under jakten.

På grund av fårskötsel var jaktstarten på småvilt tidigare utan hund än med. En gång när jag kvällen innan det blev lagligt med hund, sköt en hare på fäbodvallen där det låg ett gäng stövar­jägare blev de naturligtvis förbannade. Men när de krånglade med farsan och morbror nämndes aldrig skyttens låga ålder.

I Norge kan man i dag jaga småvilt, dvs upp till rådjur, under uppsikt av vuxen från 14 års ålder och självständigt från 16 års ålder. För att jaga storvilt under uppsikt måste man fylla 16 det året och det år man fyller 18 får man även jaga storvilt självständigt.

I Sverige måste man vara 18 eller äldre för att jaga på egen hand. Från 15 år får man jaga under uppsikt av annan vuxen, så kallad uppsiktsjakt. Man kan kanske förstå varför man ska ha en viss ålder och mognad för att jaga själv men varför är det åldersgräns för upp­siktsjakt? Så länge det är en vuxen och erfaren jägare intill som kan vägleda och eventuellt korrigera, spelar det då någon roll om ynglingen är 12 eller 15 år?

Det är självklart skillnad på ungdomarnas mognad, men det är också stor skillnad på deras jakterfarenheter. Några har varit med sin jaktintresserade pappa, mamma eller annan jakttokig bekant sedan de kunde gå och har redan vid 10–12 års ålder skaffat sig mer kun­skap än många 50-åringar som börjar jaga i 40-årsåldern. I den åldern är de också enormt mottagliga för kunskap. Det man har sagt eller visat en gång, det sitter för alltid.

När man passerat 50 år må man inse att förmågan att komma ihåg saker och ting inte är densamma som i ungdomen, men vissa saker som gjort intryck har dock fått bra fäste. Som då jag satt i en gåsgrop, ner­grävd i en skördad majsåker, tillsammans med en 12-åring i Sydafrika. Samtidigt som solen gick upp kom det flockar med egyptiska gäss som kacklande skul­le slå bland bulvanerna.

Det var allt annat än enkelt flyktskytte, speciellt för en som knappt hade skjutit på ler­duvor förr, och många av gässen kom för högt. PH:en som satt i pickupen i bakgrunden frågade lite anklagande varför vi inte sköt på alla gässen som kom på 40 meter. Han var självklart mer intresserad av resultatet i siffror, men sa inget då jag frågade varför man ska lära en ung jägare att skjuta på för långa håll när det gäller ett så hårdskjutet vilt som gäss?

I Sydafrika har man ingen nedre åldersgräns så länge man kan skjuta. På en annan jaktfarm bevisade tolvåringen med en lånad .243 Winchester att han kunde just skjuta och vi jagade några gånger tillsammans och några gånger med var sin guide. En eftermiddag hade guiden låtit honom skjuta på en impalabock med bra horn på så gott som 100 meter. Det blev bom och stämningen var lite tryckt då vi satt och summerade händelsen. Guiden förstod till slut att 100 meters håll och trebenstativ var för svårt för en så ung och orutinerad skytt.

Dagen efter revanscherade tolvåringen sig genom att fälla en duiker, en antilop i storlek med ett rådjurskid och som trivs i tät vegetation. De fick ögonen på den fina bocken och smög sig in på 30 meter, medan den stod delvis dold, men bakre delen av bogen fri, bakom ett snår. Nu satt .243-kulan där den skulle och bocken kom aldrig ut ur tätningen. Troligen lärde sig 12-åringen mer av det skottet än av all världens litteratur.n

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser