När borde man få börja jaga?

Många tolvåringar är klara för att uppsiktsjaga, men man måste ta sig till Sydafrika för att det ska vara lagligt.
Att allt var bättre förr är ett påstående som av och till framförs av, naturligt nog, äldre jägare. Det kan nog diskuteras men om inte allt var bättre förr så var i alla fall inte lagar inom jakten så komplicerade. Eller man tog inte så allvarligt på det. Själv fick jag jaga på egen hand med lånat hagelgevär innan tonårsåldern. Cyklade med samma gevär, dock i fodral, till lerduvebanan och sköt tillsammans med gubbarna. Det tyckte de var roligt, möjligen med undantag av de som blev besegrade av ynglingen, men ingen gnällde om åldersgränser, inte heller under jakten.

På grund av fårskötsel var jaktstarten på småvilt tidigare utan hund än med. En gång när jag kvällen innan det blev lagligt med hund, sköt en hare på fäbodvallen där det låg ett gäng stövar­jägare blev de naturligtvis förbannade. Men när de krånglade med farsan och morbror nämndes aldrig skyttens låga ålder.

I Norge kan man i dag jaga småvilt, dvs upp till rådjur, under uppsikt av vuxen från 14 års ålder och självständigt från 16 års ålder. För att jaga storvilt under uppsikt måste man fylla 16 det året och det år man fyller 18 får man även jaga storvilt självständigt.

I Sverige måste man vara 18 eller äldre för att jaga på egen hand. Från 15 år får man jaga under uppsikt av annan vuxen, så kallad uppsiktsjakt. Man kan kanske förstå varför man ska ha en viss ålder och mognad för att jaga själv men varför är det åldersgräns för upp­siktsjakt? Så länge det är en vuxen och erfaren jägare intill som kan vägleda och eventuellt korrigera, spelar det då någon roll om ynglingen är 12 eller 15 år?

Det är självklart skillnad på ungdomarnas mognad, men det är också stor skillnad på deras jakterfarenheter. Några har varit med sin jaktintresserade pappa, mamma eller annan jakttokig bekant sedan de kunde gå och har redan vid 10–12 års ålder skaffat sig mer kun­skap än många 50-åringar som börjar jaga i 40-årsåldern. I den åldern är de också enormt mottagliga för kunskap. Det man har sagt eller visat en gång, det sitter för alltid.

När man passerat 50 år må man inse att förmågan att komma ihåg saker och ting inte är densamma som i ungdomen, men vissa saker som gjort intryck har dock fått bra fäste. Som då jag satt i en gåsgrop, ner­grävd i en skördad majsåker, tillsammans med en 12-åring i Sydafrika. Samtidigt som solen gick upp kom det flockar med egyptiska gäss som kacklande skul­le slå bland bulvanerna.

Det var allt annat än enkelt flyktskytte, speciellt för en som knappt hade skjutit på ler­duvor förr, och många av gässen kom för högt. PH:en som satt i pickupen i bakgrunden frågade lite anklagande varför vi inte sköt på alla gässen som kom på 40 meter. Han var självklart mer intresserad av resultatet i siffror, men sa inget då jag frågade varför man ska lära en ung jägare att skjuta på för långa håll när det gäller ett så hårdskjutet vilt som gäss?

I Sydafrika har man ingen nedre åldersgräns så länge man kan skjuta. På en annan jaktfarm bevisade tolvåringen med en lånad .243 Winchester att han kunde just skjuta och vi jagade några gånger tillsammans och några gånger med var sin guide. En eftermiddag hade guiden låtit honom skjuta på en impalabock med bra horn på så gott som 100 meter. Det blev bom och stämningen var lite tryckt då vi satt och summerade händelsen. Guiden förstod till slut att 100 meters håll och trebenstativ var för svårt för en så ung och orutinerad skytt.

Dagen efter revanscherade tolvåringen sig genom att fälla en duiker, en antilop i storlek med ett rådjurskid och som trivs i tät vegetation. De fick ögonen på den fina bocken och smög sig in på 30 meter, medan den stod delvis dold, men bakre delen av bogen fri, bakom ett snår. Nu satt .243-kulan där den skulle och bocken kom aldrig ut ur tätningen. Troligen lärde sig 12-åringen mer av det skottet än av all världens litteratur.n

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser