Näckströms Trolle vann årets Tax-SM

Varberg (JJ) Drev-SM, i Hallands Taxklubbs regi, avgjordes måndagen den 4 november i Nösslinge och omkringliggande marker. Efter ett återbud kom 20 hundar till start.
Näckströms Trolle och Torbjörn Krig, Östergötland, vann SM i drev för taxar. Foto: Eva von Celsing.

SM-vinnare blev Näckströms Trolle och Torbjörn Krig från Östergötlands Taxklubb, tätt följd av Gotlands representant, Klackebos Ulli och Roger Johansson, båda på 49 poäng. Ludvig Ludde och Solveig Ekelund, Upplands Taxklubb, kom på tredje plats, passerad med bara en poäng. Vädret på provdagen var bra med avtagande vind, en och annan regnskur, till och med en solglimt då och då.  Vilttillgången var relativt god i provrutorna, som alla låg inom lodjurens utbredningsområde i Hallands län.

En hund tog en haretta och det var den enda hunden, som inte fick upp rådjur. Två hundar fick fatt i rådjur, som gick på långskjuts och mycket provtid gick till spillo innan hundägarna fick fatt i sina hundar igen. En hund tog upp räv, som troligtvis gick i gryt.

Svenska Taxklubbens lokalavdelningar anordnar drevprov var för sig och vinnaren i respektive avdelning kvalificerar sig för deltagande i SM. Förutom en representant från var och en av de 20 lokalavdelningarna är föregående års SM-vinnare direktkvalificerad att delta. Varje hund bedöms av två domare. Förutom domarna från Hallands Taxklubb hade 13 lokalavdelningar skickat domare till tävlingen.

Resultat (10 bästa):   

1. J Näckströms Trolle, SN, Torbjörn Krig, ÖTK, 1:a rå 49 p

2. SEvCh SEJdCh Klackebos Ulli, KN, Roger Johansson, GTK, 1:a rå 49 p

3. SEvCh SEJdCh Ludvig-Ludde, KNM, Solveig Ekelund, UTK, 1:a rå 48 p

4. SEJdCh Segoltorps Saga, SN, Uno Littorin, VTK, 1:a rå 48 p

5. NOJdCh SEJdCh, Bäckelyckans Ally, SNM, Åke Nygren, BDTK, 1:a rå 47 p

6. J SEJdCh Måsebo Sulan, SNM, Lotta o Lennart Strandell, SkbTK, 1:a rå 46 p

7. J Butas Etter-Näzzla, SNM, Mats Nilsson, SkåBTK, 1:a rå 46 p

8. SEvCh NordJdCh Suttaröns Västman, SNM, Olov Björlin, ÖlTK, 1:a ha 45 p

9. SEJdCh Måsebo Råttan, SNM, Lotta o Lennart Strandell, SkbTK, 1:a rå 43 p

10. J SEJdCh Kolmilans Lamborghini L-son, KNM, Ann-Louise Larsson, JHTK, 1:a rå 43 p

Domarna som dömde vid Drev-SM. Foto: Eva von Celsing.
   

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser