Mystisk älgdöd i Dals-Ed

Dals-ED (JJ) Under sommaren har ett stor antal döda älgar påträffats vid olika tillfällen. De döda älgarna har hittats i områden kring Rölanda, Gesäter och Gillanda .

– Det här är väldigt oroväckande, säger Göte Johansson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Västra Götaland Väst om de drygt tio älgkor som antas ha självdött i Dals-Eds kommun.

Enligt uppgifter handlar det om 11 älgar.

Han säger att det under de senaste åren har uppmärksammats att fler älgar självdör, men inte i den omfattning som nu.

De självdöda älgar som har påträffats har främst varit vuxna hondjur.

– Vi har undersökt organ och kroppar, men inte sett några tydliga fel. Älgarna har varit i god kondition, haft gott hull och inte visat några tecken på längre sjukdom. Jag har inga som helst funderingar kring vad det kan bero på. Det är oförklarligt, säger han till tidningen Dalslänningen.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser