Mycket is försvårar säljakt

FINLAND(JJ). Under fredagen inleddes säljakten men hittills har isen stoppat de flesta jägarna. Enligt Mathias Lindström, jaktchef i svenska Österbotten, har 200 jägare gått kursen i säljakt. Han hoppas att många jägare ger sig ut för att jaga då sälen orsakar stora skador för fisket.

Den erfarna säljägaren Kalle Grankulla i Larsmo menar att man får leta efter bättre jaktförhållanden än i vår.
– Ta till exempel Närpesjägarna. Nu får de jaga i sina hemmavatten och behöver inte söka sig upp i norra Bottenviken för att hitta is och säl, säger Grankulla som väntar på att en råk ska blåsa upp av ostliga vindar så han kan ge sig ut på jakt med båt. 

Under förra året fick han som mest tolv sälar på en jakttur. Och i år tror han att det blir ännu bättre jaktresultat. 
  
De österbottniska jägarna har licens på 200 gråsälar. Önskemål har förts fram från jaktvårsdistriktet om att få jaga även Vikare, den är i dag fredad. 
Det här rapporterar svenska.yle.fi.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser