Mycket is försvårar säljakt

FINLAND(JJ). Under fredagen inleddes säljakten men hittills har isen stoppat de flesta jägarna. Enligt Mathias Lindström, jaktchef i svenska Österbotten, har 200 jägare gått kursen i säljakt. Han hoppas att många jägare ger sig ut för att jaga då sälen orsakar stora skador för fisket.

Den erfarna säljägaren Kalle Grankulla i Larsmo menar att man får leta efter bättre jaktförhållanden än i vår.
– Ta till exempel Närpesjägarna. Nu får de jaga i sina hemmavatten och behöver inte söka sig upp i norra Bottenviken för att hitta is och säl, säger Grankulla som väntar på att en råk ska blåsa upp av ostliga vindar så han kan ge sig ut på jakt med båt. 

Under förra året fick han som mest tolv sälar på en jakttur. Och i år tror han att det blir ännu bättre jaktresultat. 
  
De österbottniska jägarna har licens på 200 gråsälar. Önskemål har förts fram från jaktvårsdistriktet om att få jaga även Vikare, den är i dag fredad. 
Det här rapporterar svenska.yle.fi.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser