My målar jakt med pensel!

I serien ”Gorgeous Nature” vill My förmedla sin bild av vargen genom penseldrag.My Hansson har tre saker hon sätter framför allt annat i livet: jakten, hundarna och målandet. I sitt företag My Kind of Art försöker hon så ofta hon kan dessutom förena de tre. Det har resulterat i fantastiska målningar där varje jägare utan tvekan kan känna igen sig. Jaktjournalen har träffat henne för att ta reda på vad hon drivs av. Text och foto: Mikael Öhman

Tavlan ”Grytjakt med Tikkbert” målade My efter att ha upplevt samma scen vid en jaktdag i Skinnskatteberg.My Hansson är bara 21 år gammal men känns redan som en veteran konstnärsmässigt. Hen­nes realistiska målningar har fantas­tisk detaljrikedom och återspeglar ofta en spöklik kopia av det hon avbildat. Det finns dessutom verk av mer komisk karaktär som nog får alla jägare att dra på smilbanden.
Varför det blev just målning av jaktmotiv har enligt My själv en naturlig förklaring.
– Målandet och jakten har alltid varit en naturlig del av mitt liv då jag redan sedan barnsben suttit med en pensel i handen eller varit med mina föräldrar ute och jagat.
Många av hennes bilder före­ställer porträtt av jakthundar, något som startade redan när hon gick på dagis.
– Jag porträtterade alltid famil­jens jakthundar i strupen på ett rådjur eller med en blodig fågel i munnen. Det där med prinsessor och My Little Pony var aldrig riktigt min grej, berättar My med ett efterföljande skratt.
– Farmor var inte riktigt bekväm med att kylskåpsdörren var full med teckningar på slaktade djur med massa blod.

När My inte jagar sitter hon gärna i sin ateljé och förevigar de situationer hon mött under jakten.Gorgeous Nature

Hösten 2011 målade My en serie omdiskuterade vargbilder för att belysa för- och nackdelarna med att återinföra vargen i Sverige.    
– Bilderna har fått både ris och ros av jägare och vargkramare som tycker att jag sprider falsk propa­ganda. När jag läste konst på gym­nasiet så var jag så störd över att en ”riktig” konstnär skulle behöva  
uttrycka sina känslor genom konst, men jag får nog vackert inse att det är just så jag gjort med min serie Gorgeous Nature.
Bilderna i Gorgeous Nature-pro­jektet har en djupare dimension än bara som just vackra tavlor.
– I grund och botten så är var­gen ett av mina favoritdjur att måla, de har vackra färger och häf­tig mimik. Nu när vargfrågan är så infekterad i Sverige valde jag att göra en serie målningar där jag framställde vargen som många kanske inte är beredd att se den. Serien be­står av realistiska positiva och nega­tiva sidor och är uppbackad med flera sanningsenliga källor vilket många från båda sidor har svårt att ta till sig.
– Min tanke var att skapa käns­lor och debatt då jag utgår från principen ”en bild säger mer än tusen ord”.

My älskar jakten 
och jagar gärna ripa uppe på fjället.Ripjakten favorit
Att ta jägarexamen var en självklar­het för My och än så länge är det att jaga ripa som är favoritjakten.
– Som alla unga jägare finns det fortfarande en massa jaktformer jag ser fram emot att pröva. Just nu har jag fastnat för ripjakten och eftersöksarbeten, berättar hon.
Vid ripjakten får hon också möjlighet att arbeta tätt med jakthunden.
– Jag har nyss hämtat hem min första egna jakthund och träningen är i full gång. Det blev en långhårig vorsteh.
Att jobba med hundar är en annan stor passion i Mys liv.
– Jag är utbildad hundinstruktör och jobbar med en metod som kallas för positiv förstärkning. Kort bygger det på att man låter hunden tänka själv och uppmuntrar beteenden man tycker är bra och helt enkelt ignorerar mindre önsk­värda handlingar, berättar My.
– Det är ett helt annat tänk än 90-talsdressyren vi vorstehmänniskor är vana vid och det kräver mycket mer av föraren, man ger hun­den ett mycket större utrymme både hemma och i skogen, men det har hittills bara resulterat i fler fåglar i ryggsäcken och betydligt färre svordomar.

Tavlan ”Aro och skovel­tjuren” målade My till Aros husse efter att hon fått skjuta just en skoveltjur för Aro.Framtiden
My tog en chansning när hon 2011 bestämde sig för att försöka livnära sig på sina intressen. Än så länge har det fungerat bra, vilket troligen beror på den passion hon har för sina intressen. Framtiden ser ljus ut om man ser den ur My Hanssons ögon.
– Jag hoppas kunna fortsätta jobba med det jag älskar och kombinera mina största intressen: hun­dar, måleri, jakt och fiske. Jag har mina dörrar öppna för alla former av samarbete och att få jobba för någon eller några av de större jakttidningarna med illustrationsarbeten eller dylikt skulle inte vara helt fel, avslutar My.
Med den skicklighet hon besitter är det ingen kvalificerad gissning att hon kommer att synas mer i jakt­kretsarna för lång tid framöver

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser