Muträttegång inledd

Östersund (JJ) Idag inleds muträttegången mot Maggi Mikaelsson och skogsbolagsdirektören Kennet Eriksson, SCA. De är åtalade för mutbrott respektive bestickning.

Rättegången handlar om fjolårets älgjakt där Maggi Mikaelsson sköt två älgar när hon blivit inbjuden på jakt av skogsbolaget SCA.Åklagarens målsättning är att bevisa att det fanns risk för att skogsdirektörernas syn på betesskador och älgavskjutning kunde ha påverkat Maggi Mikaelsson i hennes uppdrag både som landshövding och ordförande i den statliga skogsutredningen.SCA bjöd på jakt, mat och logi i Medstugan. När några älgar fällts vände sig Maggi Mikaelsson till handläggaren på länsstyrelsen och krävde att SCA:s jaktlag skulle tilldelas fler älgar. Något som upprört de jämtländska jägarna.Händelsen polisanmäldes och då visade det sig att landshövdingen aldrig löst statligt jaktkort och att SCA bjudit jägarna att åka fyrhjuling ut på jaktpassen. Något som strider mot terrängkörningslagen.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser