Muträttegång inledd

Östersund (JJ) Idag inleds muträttegången mot Maggi Mikaelsson och skogsbolagsdirektören Kennet Eriksson, SCA. De är åtalade för mutbrott respektive bestickning.

Rättegången handlar om fjolårets älgjakt där Maggi Mikaelsson sköt två älgar när hon blivit inbjuden på jakt av skogsbolaget SCA.Åklagarens målsättning är att bevisa att det fanns risk för att skogsdirektörernas syn på betesskador och älgavskjutning kunde ha påverkat Maggi Mikaelsson i hennes uppdrag både som landshövding och ordförande i den statliga skogsutredningen.SCA bjöd på jakt, mat och logi i Medstugan. När några älgar fällts vände sig Maggi Mikaelsson till handläggaren på länsstyrelsen och krävde att SCA:s jaktlag skulle tilldelas fler älgar. Något som upprört de jämtländska jägarna.Händelsen polisanmäldes och då visade det sig att landshövdingen aldrig löst statligt jaktkort och att SCA bjudit jägarna att åka fyrhjuling ut på jaktpassen. Något som strider mot terrängkörningslagen.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser