Mp och V stoppar vargjakt

Stockholm (JJ) Regeringens samarbetspartier säger nej till utökade rättigheter för den som vill skydda sina tamdjur mot rovdjur.

Regeringen har övervägt att på prov tillåta att en djurägare skjuter en varg som hotar en hund eller tamboskap i fäboddrift. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har tvingats backa i frågan inför budgetförhandlingarna där man kommit överens med miljöpartiet och vänsterpartiet om att man ska hålla samma linje i rovdjurspolitiken. Varken mp eller v är intresserade av att utöka djurägares rätt till skyddsjakt på varg utanför inhägnade områden.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser