Mötte varg på rävjaktspremiären i Tegsnäset

Tegsnäset (JJ) När den kände rävjägaren Jörgen Nygren från Tegsnäset i Västerbotten var ute och spanade efter räv vid tvåtiden på natten stötte han ihop med en varg.

Jörgen Nygren, Tegsnäset, hann med att ta en bild av vargen han mötte på väg hem från rävjakt.

Jörgen fick syn på vargen på cirka 300 meters avstånd och hann med att ta ett par bilder.
– Det var en häftig upplevelse som man inte torde få vara med om igen, skriver Jörgen i ett brev till Norrlandsredaktionen.

Dagen efter att Jörgen fotograferat vargen möttes Elin Johansson i grannbyn Granö av ett blodbad bland familjens kaniner och höns.
Buren med kaninerna var uppsliten och av de två kaninerna han man bara hittat en tass. I hönsgården fanns bara blod och fjädrar att finna.

– Händelsen ska polisanmälas och spillning ska skickas till Länsstyrelsen för utredning, säger Elin Johansson till Västerbottens Kuriren.

Michael Schneider, rovdjurssamordnare vid Länsstyrelsen Västerbotten, meddelar att en besiktningsman ska åka ut till Granö på måndagen. Han tycker dock att det låter otroligt att det i det här fallet skulle röra sig om en varg.

– En varg borde inte ha någon anledning att komma så nära bebyggelse. De kan fälla fullvuxna älgar och nu finns det gott om älgkalvar i skogen. Spillningen på platsen är mycket intressant. Då kan vi göra en dna-analys, säger han till VK

Ungefär ett 50-tal rapporter om vargobservationer kommer in till Länsstyrelsen i Västerbotten varje år.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser