Mötte varg i bostadsområde

När lantmätare Matts Backman, Mora, tog sin morgonpromenad vid åttatiden i måndagsmorse mötte han plötsligt en varg på Timmervägen nära centrala Mora.

Matts Backman har sett varg tidigare, fast då satt han i bil.

– Jag trodde först det var ett rådjur, men sedan såg jag tydligt att det var en varg. Det var det typiska rörelsemönstret som vargen har, säger han.

Matts Backman tycker inte det här är så uppseendeväckande.

– Alla vet ju att vi har vargar i naturen, säger han och intygar att han inte drabbades av vargfrossa.

Men det kanske är mindre lustigt för alla hundägare som ofta rastar sina jyckar i den aktuella terrängen, skriver Dala Tidningar.

24 kommentarer

 • hmm
  ”Trodde först det var ett rådjur …”
  Nå ja.. varför inte. Fundera på om alla dom andra som här set varg, bara här set rådjur.

 • ?
  Var ska detta sluta?Kanske kan beslutsfattarna fatta att vi inte har den vildmarken som krävs för varg!Det springer ju vargar inne i samhällen var evigaste dag.

 • Till Pelle
  Nej, fel! Finns massor med plats för rovdjur. Men det finns en minoritet av svenska jägare som inte fattar vad det handlar om.

 • Konstigt!
  Det är konstigt att vargen är så skygg och det endast finns ett par hundra av dom ,ändå så många som se den????

 • Danmark är ett dejligt land
  Så varför inte exportera vargarna dit.

  Vill vi se varg kan vi ju ta en sväng till Danmark.

  God pilsner har dom också.

 • Reservat
  Vi laver ett reservat med stängsle kring. Där kan Pelle, Kalle, Filip, Sorken & CO. bo var där inte finns varg. Utenför kan vargen leve och vi andra uten Gnälla & Co.

 • Tvärtom!
  Tvärtom Hans, vargarna och danskarna bakom lås å bom då kan ni kela å kramas hur mycket ni vill!!

 • Flytta dom
  Till Danmark och släng med de utlänningar som vägrar lära sig något om Svensk tradition… För hur ligger det till igenteligen? Peter och Hans hur är det ställt med kunskaper kring svensk kultur? Har ni tillbringat någon tid överhuvudtaget med Samer i tex kalvningstid och funderat hur skulle kalvningen fungera med ett vargrevir på samma ställe???? Har ni varit ute något med te x någon fäbobrukare i ett vargrevir och tittat dem i ögonen och säg det att ni önskar att det blev mer varg i närområdet? Eller hur har ni gjort för att ta ställning igenteligen? Vad baserar ni er åsikt på igenteligen? Jag kan säga att jag tycker vargen är ett fantastiskt vackert djur likt mina Jämthundar Men Sverige är fel ställe för dom om vi nu inte ska sluta upp med all kultur här i Sverige. I städerna verkar dom vilja ha dom, så skicka dit dom hägna in dom där eller möjligtvis Danmark då:) Hur ser Danskarnas lösningar ut på problemet med samer tex? Ni måste ju ha någon sådan eller ger ni helt enkelt faan i det

 • vi har med fått varg…
  i sörmland, ja vet ej men skjut så många man orkar bara för ni kan ej ha de specieelt skoj närni jagar i dalarna…. tycker allmänt synd om er som har dettasom vardag, oroa sig varje gång ni släpper hunden!

 • Danskar och samer…
  Danskarna har ju sina egna samer i form av innuiterna/eskimåerna och det är väl tämligen klarlagt att innuiterna/eskimåerna behandlats som skit i alla tider av danskarna.

 • Ingemar
  Min nya granne är Samer och jag har pratat med henne om vargen. Det är ersättning för den skada som vargen gör. Kring fäbobruket är det ett frågor om bättre stängsel. Hon ser inte vargen som ett problem eftersom det har alltid funnits i Sverige, bara aflöst en period på 80-talet var vargen nästen var borta.

 • Varg
  Då är dom igång igen de som har åsikter om varg o andra rovdjur. Jag förstår att de som bor i de vargtäta länen känner stor oro, för sina tamdjur.

  Nu när Vargarna börjar röra sig i ´samhällarna är det inte roligt. Det är inte bra att vargen blir mindre o mindre skygg för männsikor. Till signaturen Hans är din granne äkta Same? En äkta same ser rovdjuren som ett stort problem.

  Den lilla ersätning dom får täcker ej upp skadan rovdjuren gör. Fråga din granne om Järven då märker du om hon är äkta Same.

 • Hans Dansken
  Roligt att du visar ditt rätta ansikte när du skriver att jag och andra som vill ha mindre varg (och framförallt möjligheten att frejda sig ordentligt utan att bli åtalade) skall sättas i hägn om du får bestämma.
  Samma sorts hägn som i ditt grannland Tyskland på 1940 talet kanske?
  Hans, du har åsikter som en regelrätt fascist. Du får komma med sanna argument i en debatt, inte en massa svammel om att Samerna tycker det är helt OK att ha varg.
  Uppenbara lögner.

 • Samer och rovdjur
  Jag känner ett antal renägare och ingen av dom har någonting positivt att säga om rovdjur ,dom flesta renägare har det väldigt tungt mycket beroende på rovdjuren,så Hans du verkar hitta på det mesta….

 • Hans
  Kan enbart hålla med föregående talare…. Din nya granne är kanske ättling till någon same det vet jag ej men hon är knappast en renskötare….. Jag har sett blicken på en äkta same när jag berättade att jag hittat en vargslagen ren och den blicken hans det är inte kärlek utan äkta hat…… Som sagt sluta svammla och lägg fram lite argument som håller ist…. För det du säger är det Dansk humor? Hur blir det med den djupa tradition om frigående djur då Hans? Ska den försvinna helt eller skiter du bara i den?

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser