Motion om åtelkameraanvändning

Stockholm Före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson har tillsammans med centerpartisten Anders Åkesson lämnat in motion om en förändring av lagen så att åtelkameror får användas utan tillstånd.

De två centerpartisterna skriver i motionen att kameran kan möjliggöra en effektiv jakt på vildsvin genom att användas: vid s.k. åtelplatser där foder i syfte att locka till sig vildsvinen läggs ut. Syftet med dessa kameror är att både jägare och markägare ska skaffa sig kunskap om vildsvinens dygnsrytm och vilka individer som besöker platsen för att med denna kunskap kunna bedriva en korrekt och förvaltande avskjutning.

Vidare menar de två motionärerna att åtelkameror kan avstyra inbrott och stölder bland entreprenörer på landsbygden. Allmänheten ska dock naturligtvis upplysas genom utmärkning om att området är kameraövervakat.

Eskil Erlandsson och Anders Åkesson skriver att det finns ett behov av lagändring. 

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser