Möte om rovdjursangrepp

KUNGSGÅRDEN(JJ). Det har varit ett möte om rovdjursangrepp i Kungsgården. Rovdjurshandläggare från länsstyrelsen uppmanade de djurägare som var drabbade av rovdjur att kontakta länsstyrelsen omgående. Det kom också fram att djurägare vill ha bättre rättigheter att skjuta både varg och björn. Dessutom vill djurägarna få pengar för de betesdjur som försvinner på grund av rovdjur.

Det var ett tiotal betesdjurägare som deltog i mötet. Både länsstyrelsen och LRF informerade om ersättningar och hur rovdjursangrepp kan förebyggas. 
Det framkom också att några djurägare ansåg att stängselersättningen är för låg. 

Djurägarna påpekade också på de andra problem som rovdjuren för med sig, bland annat att djur skräms på rymmen.
Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, höll med om en fårägare som menade att det är svårt att uppskatta de indirekta skadorna som rovdjuren orsakar.

Hansson tror att det kommer att bli ökade ersättnignskrav och att frågan kommer upp på nationell nivå framöver. 
Han gav också tips om hur man kan skrämma bort rovdjur. 
Det här rapporterar Gefle Dagblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser