Möte om rovdjursangrepp

KUNGSGÅRDEN(JJ). Det har varit ett möte om rovdjursangrepp i Kungsgården. Rovdjurshandläggare från länsstyrelsen uppmanade de djurägare som var drabbade av rovdjur att kontakta länsstyrelsen omgående. Det kom också fram att djurägare vill ha bättre rättigheter att skjuta både varg och björn. Dessutom vill djurägarna få pengar för de betesdjur som försvinner på grund av rovdjur.

Det var ett tiotal betesdjurägare som deltog i mötet. Både länsstyrelsen och LRF informerade om ersättningar och hur rovdjursangrepp kan förebyggas. 
Det framkom också att några djurägare ansåg att stängselersättningen är för låg. 

Djurägarna påpekade också på de andra problem som rovdjuren för med sig, bland annat att djur skräms på rymmen.
Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, höll med om en fårägare som menade att det är svårt att uppskatta de indirekta skadorna som rovdjuren orsakar.

Hansson tror att det kommer att bli ökade ersättnignskrav och att frågan kommer upp på nationell nivå framöver. 
Han gav också tips om hur man kan skrämma bort rovdjur. 
Det här rapporterar Gefle Dagblad.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser