Möte i Orsa om hotad älgstam

ORSA(JJ). Älgstammen i Orsa är nu så låg att den knappt är jaktbar. I går hölls ett möte i Hansjö bystuga där man diskuterade vad man kan göra åt problemet.

Att det är mindre älg i skogen har märkts under jakten. 
– Det har blivit mindre älg det har man ju märkt under jakten, säger jägaren Marit Byström till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Hans Ruste tycker att Orsa kommun ska ta sitt ansvar och bli en vargfri kommun.
– Under åren har jägarna minskat avskjutningen men problemet är rovdjurstrycket, säger Hans Ruste som tycker att  jägarna ska ha en älgjakt under bara fem dagar.

– Det är tråkigt men vi måste ju få upp älgstammen, säger jägaren Marit Byström
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser