Mor och son dömda för jaktbrott

Lycksele (JJ) Den16-årig pojken sköt en tjur under uppsiktsjakt med modern. Pojken har dömts för jaktbrott när endast kalv var tillåten och mamma för jakthäleri då hon sålt köttet vidare.

Det var i november i fjol som mor och son  var ute uppsiktsjakt på en mark som arrenderas av Sveaskog. Området ligger några mil utanför Lycksele. Den då 15-årige sonen hade några månader tidigare tagit jägarexamen. Endast kalvjakt var tillåten.
När de kom fram till ett hygge såg sonen en älgtjur och en älgko vid hyggeskanten. Han sköt på tjuren, en tiotaggare, och i samband med att han sköt ropade mamman att han inte skulle skjuta. Mamman har uppgett att hon på grund av dålig syn inte sett att det var fråga om vuxna djur innan sonen siktade.

Sonen hävdar att han visste att det var ett vuxet djur men att han i sin upphetsning ”glömt bort sig”. 16-åringen döms till 2 000 kronor i böter för jaktbrott. Lycksele tingsrätt tar hänsyn till pojkens unga ålder samt att det handlade om uppsiktsjakt.
Mamman döms till 4 000 kronor i böter för jakthäleri. Detta då hon sålt tjuren, som hade en slaktvikt på 205 kilo, till ett slakteri i trakten.
Sveaskog hade också begärt 21 963 kronor i skadestånd för den skjutna älgen, bland annat pekade man på avelsvärdet, trofévärdet, slaktvärdet och det jaktliga värdet.
Tingsrätten dömer dock de båda skyldiga att endast betala 7 230 kronor i skadestånd. Älgköttet förklaras förverkat, uppger Västerbottens Folkblad.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser