Mor och son dömda för jaktbrott

Lycksele (JJ) Den16-årig pojken sköt en tjur under uppsiktsjakt med modern. Pojken har dömts för jaktbrott när endast kalv var tillåten och mamma för jakthäleri då hon sålt köttet vidare.

Det var i november i fjol som mor och son  var ute uppsiktsjakt på en mark som arrenderas av Sveaskog. Området ligger några mil utanför Lycksele. Den då 15-årige sonen hade några månader tidigare tagit jägarexamen. Endast kalvjakt var tillåten.
När de kom fram till ett hygge såg sonen en älgtjur och en älgko vid hyggeskanten. Han sköt på tjuren, en tiotaggare, och i samband med att han sköt ropade mamman att han inte skulle skjuta. Mamman har uppgett att hon på grund av dålig syn inte sett att det var fråga om vuxna djur innan sonen siktade.

Sonen hävdar att han visste att det var ett vuxet djur men att han i sin upphetsning ”glömt bort sig”. 16-åringen döms till 2 000 kronor i böter för jaktbrott. Lycksele tingsrätt tar hänsyn till pojkens unga ålder samt att det handlade om uppsiktsjakt.
Mamman döms till 4 000 kronor i böter för jakthäleri. Detta då hon sålt tjuren, som hade en slaktvikt på 205 kilo, till ett slakteri i trakten.
Sveaskog hade också begärt 21 963 kronor i skadestånd för den skjutna älgen, bland annat pekade man på avelsvärdet, trofévärdet, slaktvärdet och det jaktliga värdet.
Tingsrätten dömer dock de båda skyldiga att endast betala 7 230 kronor i skadestånd. Älgköttet förklaras förverkat, uppger Västerbottens Folkblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser