Monstervarg var högst normal

Uppsala (JJ) I fredags kördes en varg på av tåget i Västmanland. Enligt en polis uppskattades vikten till 70 kilo, något som fick Jaktjournalen att höja på ögonbrynen. Kan detta verkligen stämma? Det skulle i så fall vara en mycket potent hanne.

Hade vargen vägt 70 kilo skulle det med råge varit rekord. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) väger den hittills största varg de obducderat 54 kilo.

– Vi får in ganska många hanvargar som ligger på strax under 50 kilo. 70 kilo är mycket. Om den hade varit invägd på det hade jag nog bett dem som vägde den kontrollera att vågen fungerar, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA.

I Kanada och Alaska kan vuxna hanvargar bli betydligt större än de vargar som finns i den svenska populationen. Vikter på över 70 kilo finns noterade.

Den tågpåkörda hanvargen då. Hur mycket vägde den egentligen?

– Den vägde 50 kilo. Kroppen var i princip intakt. Det kanske kan komma till något hekto eller så med tanke på blodförlust. Det är helt klart en stor varg, men 70 kilo vägde den inte, säger Erik Ågren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser