Monstervarg var högst normal

Uppsala (JJ) I fredags kördes en varg på av tåget i Västmanland. Enligt en polis uppskattades vikten till 70 kilo, något som fick Jaktjournalen att höja på ögonbrynen. Kan detta verkligen stämma? Det skulle i så fall vara en mycket potent hanne.

Hade vargen vägt 70 kilo skulle det med råge varit rekord. Enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) väger den hittills största varg de obducderat 54 kilo.

– Vi får in ganska många hanvargar som ligger på strax under 50 kilo. 70 kilo är mycket. Om den hade varit invägd på det hade jag nog bett dem som vägde den kontrollera att vågen fungerar, säger Erik Ågren, statsveterinär på SVA.

I Kanada och Alaska kan vuxna hanvargar bli betydligt större än de vargar som finns i den svenska populationen. Vikter på över 70 kilo finns noterade.

Den tågpåkörda hanvargen då. Hur mycket vägde den egentligen?

– Den vägde 50 kilo. Kroppen var i princip intakt. Det kanske kan komma till något hekto eller så med tanke på blodförlust. Det är helt klart en stor varg, men 70 kilo vägde den inte, säger Erik Ågren.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser