Modern jaktutövning ger resultat – men är det bra?

Användandet av bil och andra tekniska hjälpmedel under jakt kan alltid diskuteras.
Förra ”I Hårkorset”, som jag skrev i JJ mars 2013, väckte många reaktioner bland läsarna. Att bilen användes under jakten var inte populärt och fördömdes å det bestämdaste. Att det dessutom är olagligt borde den som är utbildad viltmästare begripa, och idiotförklaringarna haglade i e-postboxen, förståeligt nog. Man måste vara bra dum om man jagar olagligt, eventuellt utan att veta om det och dessutom skriva om det.Krönikor skiljer sig åt mot jaktartiklar, då mycket av det jakttekniska blir utelämnat. Poängen var att försöka få fram budskapet om att denna älgkalv troligen inte blivit skjuten utan hundpejl med gps.

Detta hände
Det som skedde mer konkret var att ko och kalv försvann runt ett berg och utanför pejlens räckvidd. Jag gick tillbaka till bilen och körde ut på en större väg, några kilometer tillbaka och in på marken från ett annat håll.
Från platsen där jag parkerade och till ståndskallet var det cirka två kilometer och först när jag var 250 meter från ståndskallet kunde jag höra hunden. Eftersom jag var ensam och själv måste släpa kalven till väg, märkte jag verkligen att det var långt. Dessutom var det en bra bit att gå för att hämta bilen.

Norsk jakt
I Norge där den här jakten utspelade sig står det i Viltlagen paragraf 21 (användande av motordrivet fordon under jakt) att det är förbjudet under jakt:
a) att lossa skott på eller över offentlig väg eller järnväg.
b) att använda luftfarkost eller motorfordon för att förfölja vilt, eller till avledning av viltets uppmärksamhet från den som jagar.
c) att använda luftfarkost eller motorfordon utanför väg för att lokalisera vilt.
d) att lossa skott från luftfarkost eller motorfordon.
I paragraf 31 i Jaktlagen i Sverige står det att ”motordrivet fordon får ej användas för att söka efter, spåra, förfölja, eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar”.

Inget förföljande

Enligt min mening var det som skedde inte olagligt då det inte var tal om ett förföljande. I stället var det en förflyttning för att komma in på marken från ett annat håll.
Poängen med krönikan om modern jaktutövning, som jag nämnt, var att diskutera användandet av åtelkamera, hundpejlar med gps och mobiltelefoner. Men man kan nog dessutom ta med användandet av bil – innanför lagens ramar.
Att bilen är ett viktigt hjälpmedel under jakt är väl ett faktum de flesta erkänner, men var går gränsen? Vad är jaktetiskt försvarbart?  Skall man blunda när man kör förbi en färsk björnskit eller en älg går över vägen? Kan en hundförare förflytta sig på marken med bil? Kan en passkytt använda bil när han ska byta pass?

Hur nära passet parkerar man?
Under septemberjakt på älg i Nordsverige ser man ofta passkyttar sitta på sin stolsryggsäck strax intill bilen vid större vägar. Hur bra är det, men den som kastar första stenen…
Många bör kanske se till sig själv och fundera på hur man själv använder diverse tekniska hjälpmedel innan man fördömer andras lagliga användning.
För många år sedan plågades vi av en äldre farbror som tjuvpassade på skogsbilvägarna och sköt hare för våra stövare, för att sedan snabbt försvinna på moped. Vi lyckades aldrig få tag på honom, men så använde vi inte heller bil utan sprang.
Dagh Bakka

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser