Moderaterna i Älvdalen vill ha folkomröstning i vargfrågan

ÄLVDALEN(JJ). Moderaterna i Älvdalen har ställt sig bakom en motion som som föreslår en folkomröstning i vargfrågan. Tanken är att befolkningen i varje län ska få avgöra hur vargfrågan ska hanteras i det egna länet.

Nu föreslår Moderaterna i Älvdalen att  Moderaterna i Dalarna ska verka för en sådan folkomröstning. 
Konkret skulle detta innebära att fredat län har varg och regional förvaltning av vargarna efter egna beslut. Icke fredat län är däremot fritt från varg, dessutom har man där omedelbar jakträtt på varg som kommer in från fredat län.

Moderaterna pekar på att vargen i ett fredat län då får tillgång till större sammanhängande områden där väljarmajoriteten tillåter vargförekomst. 
Förslaget skulle innebära att vargen alltid är jaktbar av jakträttsinnehavaren enligt jakttid i icke fredat län där väljarmajoriteten inte tillåter vargförekomst. 
Vidare framhåller man att vargen naturligtvis ska vara helt fredad under valptid i båda alternativen.

Beslutet att ställa sig bakom motionen tog Moderaterna i Älvdalen vid årsmötet den 8 februari. Det var en enig årsstämma som beslutade att stödja motionen.
Det är Nils-Åke Norman som lämnat in motionen. Han är också ordförande i styrelsen för Moderaterna i Älvdalen. Han menar att det inte går att bedriva extensivt jordbruk med tamboskap, fäbodbruk, ren och fårskötsel om det samtidigt finns varg i samma område. 
Norman pekar också på att det inte är möjligt med löshundsjakt i vargområden.

Norman menar att regeringen har gjort en del åt problemet, men inte tillräckligt. Han menar att den enda demokratiska lösningen på vargfrågan är en folkomröstning. 
Och han pekar på att det saknas grundläggande samhällsforskning för den långa tid som skandinaviska halvön varit så gott som vargfri. 
Moderaterna skriver: ”Det går inte att lösa problemet med enbart rovdjursstaket. Moderaterna kan inte bortse från alla konflikter som nu skapas mellan varg och människa i boendemiljö.” 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Annonser