Moderater vill ha licensjakt på säl och skarv

Stockholm (JJ) Moderaterna Åsa Coenraads och Maria Malmer Stenergard har motionerat till riksdagen om att införa licensjakt på säl och skarv.

Två moderater motionerar om licensjakt på säl och skarv.

Motionärerna skriver i sin motivering: För samtliga tre sälarter i Sverige har vi sett en tydlig ökning av populationen och snabbast ökning sker hos gråsälen. Gråsälen fortsätter att breda ut sig söderut och det är i södra Östersjön som populationen växer snabbast. I Östersjön uppskattas att det i dag finns 30 000 gråsälar. Med den snabba tillväxten följer fler skador på garn, nät och ryssjor vilket drabbar redan hårt prövade yrkesfiskare.

Den totala ekonomiska skadan av säl beräknas till 35 miljoner kronor årligen, varav nästan hälften uppstår i södra Östersjön. Där har andelen skadat nät-/garnfiske mer än fördubblats, från 13 procent till 32 procent, under åren 2010-2014. För krokfisket har motsvarande andel ökat från 13 procent till 49 procent. Skåne och Blekinge län står för närmare hälften av landets alla anmälda sälskador.

Även skarven skadar fisket. Sverige tros ha Europas största skarvbestånd. Frånvaron av en ordentlig förvaltningspolitik för säl och skarv är ett stort och växande problem för de kustnära yrkesfiskarna.

Intresset för jakt på säl är relativt lågt, mycket på grund av krångliga regler kring säljakten. Det medför att inte ens kvoterna för skyddsjakt uppfylls. Naturvårdsverket har öppnat upp för licensjakt eftersom myndigheten inte ser någon risk för att sälbestånden skulle hotas av licensjakten.

Vi anser att förvaltarskapstanken bör genomsyra viltvården. Det gäller både den årliga älgjakten och jakten på säl. Som det är nu blir frånvaron av en fungerande förvaltning alltmer påtaglig för landets kustnära yrkesfiskare. Sälens utbredning hotar dessutom andra arter. Fisket, och inte minst ålfisket, i södra Östersjön blir allt mer utsatt för angrepp från säl.

Detta är ingen hållbar ordning. Vill vi ha kvar ett levande kustnära fiske måste det balanseras upp mot förekomsten av säl och skarv. Vi föreslår därför att licensjakt införs för säl och skarv, på motsvarande sätt som för större vilt.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser