Moderater och Sverigedemokrater ogillar utfodringsförslag

Stockholm (JJ) Det nya utfodringsförslaget som är tänkt att hårdare reglera stödutfodring av vilt ogillas av både Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Propositionen om stödutfodring av vilt ska snart beredas i utskottet därefter röstas om Riksdagen. Arkivfoto: Per Jonson

Propositionen kommer beredas i Miljö och jordbruksutskottet och där kan det komma både motförslag eller avslag, säger Sten Bergheden, jaktpolitisk talesperson för Moderaterna.

Enligt honom är Moderaternas linje i frågan klar.

– Vi är tveksamma till propositionen. Den frågan måste kunna lösas mellan de enskilda parterna. I det här fallet jägare och markägare, säger han.

Alliansen för just nu i diskussion om en gemensam linje och Sten Bergheden vill inte förekomma den diskussionen.

– Vi kommer presentera Alliansens linje när propositionen ska beredas i utskottet.

Sverigedemokraternas jaktpolitiska talesperson Runar Filper meddelar i ett pressmeddelande att partiet inte kommer tillstyrka propositionen i dess nuvarande utformning.

– Med en väl avvägd utfodring kan antalet trafikolyckor med vilt och skador på grödor och skog minskas. Men detta skulle försvåras eller helt omöjliggöras om ett generellt utfodringsförbud infördes.

 

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser