Missvisande tal i ny älgredovisning

Sverige (JJ) I gårdagens ATL presenterades älgens kostnader. Enligt flera forskare skulle den svenska älgstammen behöva sänkas med 40 procent för att inte vara en ekonomisk belastning för skogsbruk och samhälle. Svenska Jägareförbundets älgexperter menar dock att siffrorna är gravt missvisande.

Enligt ATL:s text kostar älgstammen skogsbrukare omkring 500 miljoner kronor om året genom minskad volymtillväxt och kvalitetsförsämringar. Bortser man från de kostnaderna påverkar ändå älgstammen samhällsekonomin negativt eftersom trafikolyckskostnaderna överstiger nettojaktsvärdet med 100 miljoner kronor. Älgstammen behöver reduceras med 40 procent för att nå ett plusminusnoll-läge.

Flera personer på Svenska Jägareförbundet reagerar kraftigt på artikeln. Enligt Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsultent bör man ta siffrorna med en nypa salt. Betesskadorna inventerades 2003-2007 och är inte aktuella. Daniel Ligné menar att det i beräkningen inte tagits hänsyn till andra aspekter som skulle vända på det slutliga resultatet.

– Man har inte räknat med vad den svenska älgstammen har för turismvärde och som symbol för Sverige. Väger man in detta genererar älgen mer än den kostar. Sådana här försök stjälper ofta mer än de hjälper. Vi ligger i strartgroparna för en ny treårsplan för älgförvaltning och jag tror det här är ett sätt att försöka ligga på markägarsidan i förvaltningsgrupperna för att höja avskjutningen, säger han.

Även Fredrik Widemo, Naturvårdsstrateg på Svenska Jägareförbundet anser att siffrorna inte stämmer med verkligheten och anser att det är bruttojaktsvärdet som är intressant i beräkningen.

– Artikeln tar endast upp nettovärdet för älgen. Detta värde utesluter bland annat jakträttens värde. Jakträttens värde är med självklarhet en av de viktigaste faktorerna som kompenserar en markägare för skadorna som orsakas av älgen. Idag uppgår värdet av jakträtten i Sverige uppskattningsvis till minst två miljarder kronor per år, säger han till Svensk Jakt.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser