Misstog åttataggare för vildsvin

Kisa (JJ) En dansk jägare sköt av misstag en åttataggars älgtjur i tron att det var ett vildsvin. Episoden inträffade under en nattlig åteljakt utanför Kisa nyligen, rapporterar Corren.

Under en åteljakt förra veckan lyckades en jägare av misstag skjuta en älgtjur med slaktvikt på 190 kilo, i tron att det var ett vildsvin han siktade på.

Jakten ägde rum utanför Kisa där jägaren arrenderat vildsvinsjakten. Så fort jägaren upptäckt sitt misstag kontaktades markägaren som hjälpte till att passa och ta hand om älgen. Markägaren polisanmälde händelsen direkt, men är inte märkbart upprörd över händelsen.

– Det här är aldrig acceptabelt och jag negligerar det inte på något sätt. Men det har hänt och det vara bara en älg, säger han till Corren.

Att skjuta en älg utanför jakttid av misstag räknas som aktsamhet och är ett brott mot jaktlagstiftningen. En fällande dom kan leda till böter eller i värsta fall fängelse.  

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser