Misstänkta för jaktbrott slapp åtal

Mora (JJ) Polisen i Mora och Rättvik misslyckades med en delgivning i tid och brottet preskriberades. Nu är åklagare kritisk till polisledningen som sköter jaktbrottsutredningarna.

Efter att en utredare vid polisen i Dalarna blivit långtidssjukskriven stod utredning om misstänkt förberedelse till grovt jaktbrott i Rättvik stilla under lång tid. Eftersom det brottet preskriberas efter två år blev det bråttom med att delge de tre misstänkta åtalet i juni i år.

Under 9 dagar gjorde polisen i Rättvik och Mora sammanlagt fyra besök på tre olika adresser utan att lyckas.

Miljöåklagare Christer Jarlås som är positiv till att den nationella polisen föreslås ta över utredningar om grova jaktbrott är kritisk till hur polisledningen under många år, enligt honom, prioriterat ner de grova jaktbrotten.

I den nya organisationen med en enda polismyndighet sedan årsskiftet finns långtgående planer att flytta jaktbrotten från landsorten och till polisens nationella avdelning i Stockholm.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser