Misstänkt vargjaktshärva: ”Bevisen håller inte i rätten”

Hälsingland (JJ) Den 4 april greps fem män i sina hem, misstänkta för illegal vargjakt. – Man slog till i en massiv polisinsats, men bevisen som presenterats hittills har inte en chans att hålla i rätten, säger Jan Nyman, advokat som försvarar en av de misstänkta.

En vanlig rävjakt med stövare mellan Harsa och Alfta, eller en illegal vargjakt som polis och åklagare påstår? Meningarna går isär. Foto: Hitta.se och Istock, fotomontage

– Jag har fått telefonsamtal uppspelade för mig och där talar vi om ”en hon” i samband med rävjakt. Det tycker polisen är misstänkt, berättar en av männen.

Det misstänkta brottet, illegal vargjakt, ska ha skett den 11 februari, mellan Alfta och Harsa.

– Det var rävjakt och det släpptes en stövare. Det sköts till och med ett skott på en räv, men den klarade sig, berättar en av de misstänkta.

Vad han och jaktkompisarna inte visste var att polisen då avlyssnade deras telefoner, precis som i Norrbotten där fem män åtalats för illegal rovdjursjakt i höst.

Misstänkt ”hon”

– Det finns ingen död varg, ingen skottplats, ingenting, utan allt jag hört är de inspelade telefonsamtalen där vi pratar om ”en hon”, som man kan göra under jakt. Hon har gått över här, hon sprang ditåt och så vidare. Polisen påpekar också att det fanns vargspår i området, men jag såg ingen varg, berättar den misstänkte.

Han och en jaktkompis satt häktade i 31 dagar. De andra inblandade klarade sig undan med 20 dagar, åtta-nio dagar och ett par, tre dygn.

– I efterhand har jag hört rykten om att man hittat något blodspår på Valåssjön i Undersvik och det var det som ledde fram till att vi började avlyssnas. Jag har inte ens jaktmark i Undersvik, säger en av de misstänkta.

En av de inblandade berättar att han var ute och åkte skoter den aktuella dagen. Han kollade bland annat efter lodjursspår inför den kommande jakten. Han pratade i telefon med kompisarna men deltog inte i rävjakten.

”Massiv polisinsats”

Polisen slog till vid 05.30-tiden den 4 april. Advokat Jan Nyman:

– Det var fler poliser än vi har totalt i hela Hälsingland. Nej, det var kanske en överdrift. Men det var definitivt fler än de poliser som skickades när två personer mördades i Råbo. Det var en massiv polisinsats, 25-30 man, som inte står i proportion till misstankarna, säger Jan Nyman, advokat i Hudiksvall.

Åklagare Åse Schoultz leder utredningen men hon vill inte kommentera fallet eller berätta om bevisläget.

– Det råder förundersökningssekretess, säger Åse Schoultz.

Lagen föreskriver att misstänkta och deras försvarare ska ha insyn i förundersökningen, men det gäller bara så länge informationen inte kan skada utredningen.

– I praktiken betyder det att vi inte får reda på någonting. Visst, man kan tolka ett lösryckt avsnitt i ett telefonsamtal som att det begåtts ett brott. Men det kan lika gärna tolkas helt annorlunda. Det finns inte en chans att det som presenterats hittills i bevisväg kommer att hålla i rätten, säger advokat Jan Nyman.

Sonen har sömnsvårigheter

För de misstänkta har det varit en jobbig tid. Flera av de inblandade vittnar bland annat om den press deras familjer känt av.

– Min nioårige son öppnade dörren och poliserna visade fram ett papper där det stod polis. Vi söker din mamma, sa de. Grabben trodde att de skulle hämta mamma också och blev helt knäckt. Han har fortfarande sömnsvårigheter, berättar en av de misstänkta.

En annan av de misstänkta är företagare med personalansvar. Han menar att hela affären inneburit stor ekonomisk skada för honom.

– Det är affärer som inte blev gjorda i tid. Det är en miljonsmäll, säger mannen.

En utdragen historia

Advokat Jan Nyman tror att förundersökningen kommer att bli en utdragen historia.

– Polisen har gjort massor med beslag och skickat iväg på DNA-analys. Just nu är det stor efterfrågan på sådana analyser i Sverige och därför kommer det här att ta lång tid, säger Jan Nyman.

– De tog vapen, GPS-pejlar, datorer, telefoner, kläder, kameror, USB-minnen. Vi har inte fått tillbaka någonting, berättar en av de misstänkta.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser