Misstänkt utbrott av kaninpest i Skåne

Skåne(JJ) Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, misstänker att det pågår ett stort utbrott av kaninpest i Skåne. Orsaken är att SVA, under sommaren, fått in många rapporter om kaniner som blivit sjuka eller dött.

Dessa djur har haft igenklibbade och uppvsullna ögon. SVA har fått in några enstaka prover för undersökning, men SVA meddelar nu att man behöver få in fler prover för att fastställa diagnosen från de olika orterna där sjuka och döda kaniner hittas.

Det är både vilda och tama kaniner som drabbas, men tama kaniner kan vaccineras. Om drabbade djur hittas så kan du kontakta viltvårdare i kommuen så att dessa djur kan avllivas för att förkorta lidandet.
Det här meddelar SVA på sin hemsida.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser