Misstänkt mårdhund i Gävle

Gävle (JJ) Mårdhunden kan ha kommit till Gävle. Misstänkta spår har hittats på en ö i Yttre fjärden. Jägare försöker nu med hjälp av fällor och kamera fånga in djuret.

– Vi är extra vaksamma eftersom det är en art som kan ställa till problem om den etablerar sig, säger Carl-Johan Lindström på länsstyrelsen, till Gävle arbetarblad.
Det är på ön Skräddarhällen i närheten av Limön, som jägare i november hittade konstiga spår i sandbankarna. Bilder skickades till experter och de har sagt att det kanske kan vara en mårdhund. Myndigheterna vill därför ta det säkra före det osäkra och länsstyrelsen har gett tillstånd för jakt på statens kobbar och skär i länet. Jägare har varit ute och letat med hundar och satt upp fällor och en rörelsestyrd kamera.

7 kommentarer

 • inte värre än vargen
  varför är det sån katastrof med mård hunden? Nu när vargen har förstört nästan allt frilufts liv i stora delar av sverige spelar det väl ingen roll om vi får ett exotiskt djur till i vår fauna.

 • Tysklands-Bob?
  Är det Tysklands-Bob som kommenterar?

  Fallersleben, Wolfsburg?

 • Olika katastrofer
  Vargen gör det svårt med hundjakt, den tar även vårt högvilt. Mårdhunden lever längs vattendrag i populationer upp till 7000 individer/1000 ha vilket gör att det inte finns något småvilt kvar efter en etablering. Ekologiskt sätt är mårhunden (asiatisk vattenräv) betydligt värre, dessutom sprider den rabies betydligt fortare eftersom de är så många fler.

 • ???
  På vilket sätt förstör vargen friluftslivet??? Den ingår dessutom i den svenska faunan det gör inte mårdhunden.

 • -Anna?
  Vem har bestämt den Svenska faunan? Ett djur som kommer hit av egen maskin hör väl lika mycke dit? Inte för att jag vill ha mårdhundar här,inte varg heller för den delen.Canadagäss och tyskfälthare hör dom till Svenska faunan? Och för den delen mink då?

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser