Misstänkt jaktbrott med falkar

Luleå(JJ) Ett jaktbrott har upptäckts i Arjeplogsfjällen i Lappland efter att en man haft med sig två falkar till ripjakten, rapporterar lokala medier. Mannen, från annat europeiskt land, uppges ha kommit till Arlanda och av tullen tillåtits föra in rovfåglarna.

Det är inte lagligt att jaga med falk i Sverige. Foto: Istock

Polisen fick in tips om jakten och åkte i måndags till området där den pågick. När en patrull hittade mannen, i en stuga vid en camping i Arjeplog, visade det sig att han hade två falkar i bur på altanen.

– Under mina 40 år som polis har jag aldrig varit med om någonting så ovanligt, säger polisen Anders Holmlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Falkarna hade fått flyga i fjällen, men enligt ägaren hade han inte jagat med dem. I stället ska de ha fått genomgå flygträning.

Mannen anser att han inte gjort sig skyldig till något brott.

– Vi har förklarat för honom hur svensk lagstiftning ser ut och han är villig att betala böter, säger Anders Holmlund.

Några ripor påträffades inte hos den utländske jägaren, skriver DN.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser