Missnöje i ripfjällen

Idag gav sig en hel del svenska jägare ut på fågeljakt på statens marker i fjällvärlden. I Norrbotten är både jägare och näringsidkare besvikna. I Norrbotten är det ont om ripor framför bössmynningarna och bland turistidkarna är man besvikna på bristen av utländska jägare med välfyllda plånböcker.

Näringsidkare i Norrbottens fjällvärld anser sig drabbade av regeringsbeslutet som ger svenska jägare förtur under tre veckor till jakten på statens marker ovanför odlingsgränsen och i renbetesfjällen. (Foto: Roger C Åström)

Varför det är ont om ripa i fjällvärlden är svårt att sia om. Däremot är det de nya fjälljaktsreglerna som ställ till det för helikopterföretag och turistidkare.
I april beslutade regeringen att jägare bosatta i Sverige skulle få förtur till jakten på statlig mark. Utländska jägare får vänta i tre veckor, till den 15 september innan de får jaga.

Näringsidkare i Norrbottens fjällvärld rasar över beslutet som de anser drabbar dem med stora konsekvenser.

Mavas stugby har stängt anläggningen under augusti och ägaren Tomas Evenström säger till Norran att han tidigare hade fullt med norska jägare men att han i år fått så många avbokningar att det inte var lönt att hålla anläggningen öppen. Enligt honom återstod bara jägare från Arjeplog och kusten, men att de inte lämnar några pengar efter sig.

Även Anders Marklund i Gautosjö, håller sin anläggning stäng i augusti eftersom att han mer än halverat mängden av utländska jägare. Kvar återstår endast en mindre grupp som kommer i september.
Kjell Johansson på Fjällflygarna i Adolfström, varnar för problematiken med att man förlänger säsongen för småviltsjakten.

– Det kommer bli mycket folk i fjällen i mitten av september. Älgjägare, ripjägare och samer som är mitt uppe i sarvslakten ska samsas om utrymmet.

Frans Helamb i Vuoggatjålme räknar med ett intäktstapp runt en kvarts miljon kronor eller mer när man har bara har kvar en tiondel av alla grupper som de haft tidigare.

Fakta
Från fjälljaktsreformens start på 1990-talet fram till 2007 krävdes fast bosättning i Sverige för att ha rätt till jakt på statens marker ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

2007 tog förra regeringen bort kravet på bosättning och gav alla utomlands boende jägare samma rätt som svenskar.

2017 ändrade regeringen åter reglerna och gav jägare bosatta i Sverige och jägare med närmare anknytning till Sverige förtur till fjälljakten under de tre första veckorna. Därefter får utländska jägare åter möjlighet att jaga på statens marker.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser