Missnöje i ripfjällen

Idag gav sig en hel del svenska jägare ut på fågeljakt på statens marker i fjällvärlden. I Norrbotten är både jägare och näringsidkare besvikna. I Norrbotten är det ont om ripor framför bössmynningarna och bland turistidkarna är man besvikna på bristen av utländska jägare med välfyllda plånböcker.

Näringsidkare i Norrbottens fjällvärld anser sig drabbade av regeringsbeslutet som ger svenska jägare förtur under tre veckor till jakten på statens marker ovanför odlingsgränsen och i renbetesfjällen. (Foto: Roger C Åström)

Varför det är ont om ripa i fjällvärlden är svårt att sia om. Däremot är det de nya fjälljaktsreglerna som ställ till det för helikopterföretag och turistidkare.
I april beslutade regeringen att jägare bosatta i Sverige skulle få förtur till jakten på statlig mark. Utländska jägare får vänta i tre veckor, till den 15 september innan de får jaga.

Näringsidkare i Norrbottens fjällvärld rasar över beslutet som de anser drabbar dem med stora konsekvenser.

Mavas stugby har stängt anläggningen under augusti och ägaren Tomas Evenström säger till Norran att han tidigare hade fullt med norska jägare men att han i år fått så många avbokningar att det inte var lönt att hålla anläggningen öppen. Enligt honom återstod bara jägare från Arjeplog och kusten, men att de inte lämnar några pengar efter sig.

Även Anders Marklund i Gautosjö, håller sin anläggning stäng i augusti eftersom att han mer än halverat mängden av utländska jägare. Kvar återstår endast en mindre grupp som kommer i september.
Kjell Johansson på Fjällflygarna i Adolfström, varnar för problematiken med att man förlänger säsongen för småviltsjakten.

– Det kommer bli mycket folk i fjällen i mitten av september. Älgjägare, ripjägare och samer som är mitt uppe i sarvslakten ska samsas om utrymmet.

Frans Helamb i Vuoggatjålme räknar med ett intäktstapp runt en kvarts miljon kronor eller mer när man har bara har kvar en tiondel av alla grupper som de haft tidigare.

Fakta
Från fjälljaktsreformens start på 1990-talet fram till 2007 krävdes fast bosättning i Sverige för att ha rätt till jakt på statens marker ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

2007 tog förra regeringen bort kravet på bosättning och gav alla utomlands boende jägare samma rätt som svenskar.

2017 ändrade regeringen åter reglerna och gav jägare bosatta i Sverige och jägare med närmare anknytning till Sverige förtur till fjälljakten under de tre första veckorna. Därefter får utländska jägare åter möjlighet att jaga på statens marker.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser