Missnöjda med regeringens vargpolitik

Lindesberg (JJ) LRF, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges lammköttproducenter kallar i dag till en gemensam presskonferens i Lindesberg för att kunna ge uttryck för den frustration deras medlemmar känner över dagens stagnerade rovdjurspolitik.

Under vår och sommar har ett stort antal vargattacker mot tamboskap ägt rum på många olika håll i landet. Angreppen på får har skett i hagar där bland annat rovdjuravvisande stängsel installerats och fårägare vet nu inte vad som återstår att göra för att förhindra nya angrepp.

De tre organisationerna, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lammköttsproducenter, som har kallat till presskonferens vill att regeringen tar konsekvenserna av sin politik och den nyklubbade rovdjurspropositionen faktiskt följs.

– Det har i år skett flera vargangrepp innanför så kallade rovdjursavvisande stängsel, vilket visar på att stängslen inte är ett fullgott skydd för djurägarna. Det bidragssystem som stängslen omfattas av är dessutom marginellt, och innebär höga självkostnader för företagarna i form av inköp och underhåll, säger Svenska Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson i ett pressmeddelande.

Även LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson menar att en förändring måste äga rum och förvaltning av vargstammen införas.

– Rovdjurshotet bör inte vara på den nivån att tamdjurshållningen påtagligt försvåras eller omöjliggörs i. LRF motsätter sig inte en genetisk förstärkning av vargstammen, men en stabil vargstam måste även innebära antalsreglering i förvaltningen, säger han i pressmeddelandet och fortsätter.

– Det är viktigt att de stora rovdjuren förvaltas så som våra politiker har beslutat, annars riskerar vi att förlora viktiga arbetstillfällen på landsbygden. Vi bör dessutom värna om Sveriges höga djurvälfärd som möjliggör betning och de kvalitativa livsmedel som betesdjuren ger.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser