Missnöjda med regeringens vargpolitik

Lindesberg (JJ) LRF, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges lammköttproducenter kallar i dag till en gemensam presskonferens i Lindesberg för att kunna ge uttryck för den frustration deras medlemmar känner över dagens stagnerade rovdjurspolitik.

Under vår och sommar har ett stort antal vargattacker mot tamboskap ägt rum på många olika håll i landet. Angreppen på får har skett i hagar där bland annat rovdjuravvisande stängsel installerats och fårägare vet nu inte vad som återstår att göra för att förhindra nya angrepp.

De tre organisationerna, Svenska Fåravelsförbundet och Sveriges Lammköttsproducenter, som har kallat till presskonferens vill att regeringen tar konsekvenserna av sin politik och den nyklubbade rovdjurspropositionen faktiskt följs.

– Det har i år skett flera vargangrepp innanför så kallade rovdjursavvisande stängsel, vilket visar på att stängslen inte är ett fullgott skydd för djurägarna. Det bidragssystem som stängslen omfattas av är dessutom marginellt, och innebär höga självkostnader för företagarna i form av inköp och underhåll, säger Svenska Fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson i ett pressmeddelande.

Även LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson menar att en förändring måste äga rum och förvaltning av vargstammen införas.

– Rovdjurshotet bör inte vara på den nivån att tamdjurshållningen påtagligt försvåras eller omöjliggörs i. LRF motsätter sig inte en genetisk förstärkning av vargstammen, men en stabil vargstam måste även innebära antalsreglering i förvaltningen, säger han i pressmeddelandet och fortsätter.

– Det är viktigt att de stora rovdjuren förvaltas så som våra politiker har beslutat, annars riskerar vi att förlora viktiga arbetstillfällen på landsbygden. Vi bör dessutom värna om Sveriges höga djurvälfärd som möjliggör betning och de kvalitativa livsmedel som betesdjuren ger.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser