Minst 222 björnar i Västerbotten

Umeå (JJ) Spillningsinventering i Västerbotten visar att det finns minst 222 björnar i länet. Därmed är målsättningen på minst 250 björnar förmodligen uppnådd.

Spillningsproverna från länets jägare har samlats in och skickats till ett franskt laboratorium. Man hittade DNA från 140 hanbjörnar och 82 honor.
Totalsiffran på 222 björnar är en minimisiffra och det finns fortfarande ett stort mörkertal eftersom hälften av alla prover inte gick att undersöka. En del prover var förstörda av värme eller så var spillningen för gammal.
Under de kommande månaderna kommer Skandinaviska Björnforskningsprojektet att analysera resultatet och göra en beräkning på det totala antalet björnar i länet. Länet jägare har länge ansett att det finns mycket björn och önskat större tilldelningar.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser