Minst 222 björnar i Västerbotten

Umeå (JJ) Spillningsinventering i Västerbotten visar att det finns minst 222 björnar i länet. Därmed är målsättningen på minst 250 björnar förmodligen uppnådd.

Spillningsproverna från länets jägare har samlats in och skickats till ett franskt laboratorium. Man hittade DNA från 140 hanbjörnar och 82 honor.
Totalsiffran på 222 björnar är en minimisiffra och det finns fortfarande ett stort mörkertal eftersom hälften av alla prover inte gick att undersöka. En del prover var förstörda av värme eller så var spillningen för gammal.
Under de kommande månaderna kommer Skandinaviska Björnforskningsprojektet att analysera resultatet och göra en beräkning på det totala antalet björnar i länet. Länet jägare har länge ansett att det finns mycket björn och önskat större tilldelningar.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser