Minst 15 lodjursföryngringar i Västra Götalands län

Vänersborg (JJ) Hittills har 15 lodjursföryngringar konstaterats i Västra Götalands län, och rovdjursspårare vet att fler familjegrupper finns men har inte kunnat spåra dem på grund av bristande tillgång på snö. Hoppet hos länsstyrelsen har dock ökat nu när 30 viltkameror köpts in till ändamålet.

Ett av de lodjur som hittills fotograferats med de nya viltkamerorna. Foto: Länsstyrelsen

Fjolårets inventeringssiffror i länet var minst sagt katastrofala. Endast sex familjegrupper av lodjur kunde kvalitetssäkras. Den siffran tillsammans med bristfälligt inventeringsunderlag för hela landet har gjort att årets lodjursjakt fryst inne eftersom populationen inte har gynnsam bevarandestatus. Miniminivån av lodjur i länet ska enligt Naturvårdsverkets förvaltningsplan inte understiga sju årliga föryngringar.

– Det är svårt med inventeringar. Lodjuret är strikt skyddat och kan vi inte säkerställa talet för gynnsam bevarandestatus kan vi inte heller besluta om licensjakt, säger Anita Bergstedt, rovdjursansvarig på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

I år ser inventeringsresultatet betydligt bättre ut. Enligt Anita Bergstedt har 15 familjegrupper hittills konstaterats. Rovdjursspårare som Jaktjournalen varit i kontakt med känner dessutom till flera familjegrupper som inte kunnat konstateras men som de vet finns i området.

– Vi är rätt så optimistiska eftersom vi köpt in viltkameror för att komplettera den traditionella inventeringen. Nu i januari kunde vi med hjälp av kameran särskilja två familjegrupper. Lodjur fotades samtidigt som andra spårades ett par kilometer där i från, säger Anita Bergstedt.

För att den nya inventeringsmetoden med viltkameror ska fungera behöver länsstyrelsen hjälp av markägare och jakträttsinnehavare.

– Det är dem som har bäst koll på sina marker och känner till nyslagna rådjur och älgar som vi kan sätta upp kameror vid. Vi är beroende av att de rapporterar observationer till oss, säger Anita Bergstedt.

Att gå tillbaka till den omfattande inventeringsmodellen man använde förr när jägare samtidigt gick ut och spårade av områden när snöförhållandena var de rätta är inte aktuellt längre

– Senast vi gjorde detta blev det mycket dyrt. Jaktvårdskretsarna tog betalt och inventeringen gick på flera hundra tusen kronor. Två nya familjegrupper identiferades då. Det blev två dyra lodjursfamiljer, säger Anita Bergstedt.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser