Minskat antal jägarexamen

Stockholm (JJ) Under första hälften av 2016 minskade antalet jägarexamen med sju procent efter en längre tid av ökade antal examen.

Enligt Daniel Bladh, handläggare på Naturvårdsverket kan prishöjningen på examen ha betydelse, men han menar att den ändå är så pass marginell att den skulle avskräcka blivande jägare.

–  Möjligen kan avgiftshöjningen ha fått en del personer att öva mer innan delproven avläggs, för att minska risken för omprov. I så fall kan en återhämtning vara att vänta under resten av året. En annan förklaring till nedgången kan vara en eftersläpning i statistiken, att alla avlagda prov inte har registrerats än, säger Daniel Bladh till TT.

Jägarexamens fyra delprov kostar numera 1050 kronor. Avgiften höjdes med 210 kronor vid årskiftet, rapporterar TT.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser