Minskad björntilldelning i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland minskar årets björntilldelning med tio djur jämfört med föregående höst. Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat moinska björntilldelningen från fjolårets tilldelning p å70 djur till 60 björnar i höst. Nytt för i år är att det är möjligt att bedriva licensjakt med hjälp av åtel, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt beräkningar som baseras på jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan har björnstammen i länet minskat stadigt sedan 2008. Länsstyrelsen bedömer därför att avskjutningen av björn bör minska något från 70 till 60 björnar för att balansera populationen på cirka 650 björnar vilket är det mål som Viltförvaltningsdelegationen beslutat om 2011.   

Det finns vissa områden i länet där det är nödvändigt att minska stammen på grund av de skador som björnarna orsakar rennäringen. Främst gäller det i de västra delarna av länet.   

Länsstyrelsen har därför valt att indela länet i norr och söder med en tilldelning på 30 björnar i respektive område. Inom de två områdena finns delområden som medför att minst 10 björnar inom respektive område ska fällas fjällnära.  

Licensjakten är en del i förvaltningen. Utöver den jakten är det viktigt att se till att det finns utrymme för en generös skyddsjakt när björnar orsakar skador.   

– Vi bedömer att vi är i närheten av förvaltningsmålet 650 björnar, men för att säkerställa en god regional förvaltning av länets björnpopulation är det av stor vikt att vi i länet kan genomföra en ny björnspillningsinventering med stöd från Naturvårdsverket, säger Mikael Wallén, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Jämtlands län.  

Den senaste inventeringen genomfördes 2006 och ligger i dag tillsammans med jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan, som grund för beräkningen av björnstammens storlek.

Jakten får bedrivas från och med den 21 augusti 2014 till och med den 15 oktober 2014 eller den tidigare tidpunkt då jakten i respektive område avlyses.

Område 1: söder om Europaväg 14 (E14).  Antal björnar: Högst 30 björnar får fällas varav högst 20 får fällas inom område 1b.  Område 2: norr om Europaväg 14 (E14).  Antal björnar: Högst 30 björnar får fällas varav högst 20 får fällas inom område 2b.  Områdesindelning

  Område 1a: Tännäs socken, Hede socken, Storsjö socken, del av Ovikens socken (väster om och inklusive Marntallsåsens naturreservat och väster om Dörrsån), del av Hallens och Marby socknar (väster om Dörrsån/Allvarsån-Dammån-Frossjöbäcken-Frossjön-Frossjöbodarna samt söder om vägen mellan Frossjöbodarna och Fångåmon), del av Mörsils och Mattmars socknar (söder om vägen mellan Fångåmon och Frossjöbodarna) samt de delar av Åre och Underåkers socknar som är belägna söder om Europaväg 14 (E14). 

 Område 1b: De delar av länet som är beläget söder om Europaväg 14 (E14) som inte ingår i område 1a  

Område 2a: Delar av Åre och Underåkers socknar (norr om Europaväg 14 (E14)), Kalls socken, Offerdals socken, Laxsjö socken, Hotagens socken samt Frostvikens socken  

Område 2b: De delar av länet som är beläget norr om Europaväg 14 (E14) som inte ingår i område 2a.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser