Minskad älgavskjutning i Kronoberg

Växjö (JJ) Målen för älgavskjutningen kommer inte att nås i Kronoberg. Framför allt har det fällts färre kalvar än planerat. Totalt har 79 procent av tilldelningen utnyttjats.

– När det gäller antalet fällda vuxna älgar skiljer sig inte avskjutningen mycket mot planen. Det gör den däremot med kalvarna. Men så var det också lägre reproduktion i år efter de torra somrarna 2013 och 2014, säger Elias Turesson på Svenska jägareförbundet.

– Jägarnas upplever att det finns färre kalvar än man trott och håller igen lite. Men att vi skjuter merparten av de tilldelade vuxna älgarna och i det läget drar lite bromsen med kalvarna är ju att vara adaptiv, något som det här systemet ska bygga på. Problemet är att det fälls för lite kalv i förhållande till vuxna djur vilket påverkar stammens kvalitet, säger han.

– Sett över länet i stort verkar det som att stammen minskar och det har den gjort lite ända sedan 2011 då vi hade en topp. Men det finns även områden som fortfarande rymmer mycket älg, det finns alltid variationer, säger Elias Turesson.

Avskjutningsmålet i Kronoberg är drygt 3 000 älgar. Av de älgarna underskrids målet med ett 60-tal djur. För kalvarna är målet 1750 djur, men bara 1 200 har fällts, skriver Smålands Posten.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser