Minkjakt ger fler sjöfåglar

Nyttan av predatorjakt är allt mer tydlig. Forststyrelsen i Åbolands skärgård har just avslutat ett projekt som visar att färre minkar ger mer sjöfågel.

Effektiv minkjakt ökar de häckande skärgårdsfåglarnas antal. Det visar ett projekt som genomförts av Forstyrelsen i Åbolands skärgård, rapporterar Ålands radio.

På Åland har landskapsregeringen nu inte några planer på att intensifiera jakten på mink. Men jaktförvaltare Marcus Nordberg anser att en sådan jakt skulle ha en positiv inverkan på det åländska beståndet av häckande skärgårdsfåglar.  

– Minken är en främmande art i vår fauna som ställer till stor skada, och en ökad jakt skulle absolut ha en positiv inverkan, säger Marcus Nordberg, till Ålands Radio.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser