Miniminivå på 15-17 årliga föryngringar av lodjur i Dalarna

DALARNA(JJ). I går tog viltförvaltningsdelegationen i Dalarnas län beslut om en miniminivå på 15-17 årliga föryngringar av lodjur i länet. Det finns möjligheter till aktiv förvaltning genom jakt om stammen går över miniminivån.

Det beslut som togs skickas nu till samverkansrådet för mellersta rovdjursförvaltningsområdet. I det rådet ingår Dalarna och sju andra län. 
Sedan sammanställs förslagen från alla län, därefter lämnas det till Naturvårdsverket som fastställer nivåerna. 

Under gårdagens möte diskuterades även de två remisser som länsstyrelsen har att hantera när det gäller flytt av varg. Delegationen kom med synpunkter inför det remissvar som länsstyrelsen ska göra. 
-Viltförvaltningsdelegationens åsikter är viktiga när det gäller hur nya gener kan införas bland de svenska vargarna. Men remisstiden är kort och det innebär att det måste gå snabbt, säger landshövding Maria Norrfalk, viltförvaltningsdelegationens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hon framhåller dock att vargföryngring inte handlar om fler vargar utan om friskare individer. 
Den 3 december samanträder delegationen igen. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser