Miniminivå på 15-17 årliga föryngringar av lodjur i Dalarna

DALARNA(JJ). I går tog viltförvaltningsdelegationen i Dalarnas län beslut om en miniminivå på 15-17 årliga föryngringar av lodjur i länet. Det finns möjligheter till aktiv förvaltning genom jakt om stammen går över miniminivån.

Det beslut som togs skickas nu till samverkansrådet för mellersta rovdjursförvaltningsområdet. I det rådet ingår Dalarna och sju andra län. 
Sedan sammanställs förslagen från alla län, därefter lämnas det till Naturvårdsverket som fastställer nivåerna. 

Under gårdagens möte diskuterades även de två remisser som länsstyrelsen har att hantera när det gäller flytt av varg. Delegationen kom med synpunkter inför det remissvar som länsstyrelsen ska göra. 
-Viltförvaltningsdelegationens åsikter är viktiga när det gäller hur nya gener kan införas bland de svenska vargarna. Men remisstiden är kort och det innebär att det måste gå snabbt, säger landshövding Maria Norrfalk, viltförvaltningsdelegationens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hon framhåller dock att vargföryngring inte handlar om fler vargar utan om friskare individer. 
Den 3 december samanträder delegationen igen. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser