Mindre träffområde på älgfiguren

Svenska Jägareförbundet har tagit fram ett nytt och mindre träffområde på älgfiguren tillsammans med veterinär Bengt Röken. – En del träffar på dagens älgfigur skulle i verkligheten leda till en skadskjutning, säger Lars Björk, skyttesamordnare på Jägareförbundet.

Bengt Röken har upptäckt att träffområdet på den löpande älgfiguren är för stort. En träff i treans ring högt och långt fram innebär en träff ovanför ryggkotpelaren. Detsamma gäller en hög fyra.

– Träff här är inte dödande även om älgen oftast tillfälligt förlamas. Risken för skadskjutning är stor, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk som även är rikssamordnare för jaktskyttet.

Han menar att det är svårt att motivera ett skott i de områden som i dag skulle ge godkänt men som med tanke på älgens anatomi inte är ett dödande skott.

Därför kommer nu Jägareförbundet under våren ta beslut om att ändra träffområdet på älgfigurerna.

Målet är att de nya tavlorna ska börja tryckas upp och säljas från och med 2017.

Hela det totala träffområdet, alltså den yttersta cirkeln, kommer minska med cirka 13 procent, skriver Svensk Jakt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser