Miljöpartister i Torsby vill jaga varg

Torsby (JJ) Miljöpartisterna Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck förespråkar jakt på varg och vill göra det enklare att få tillstånd för skyddsjakt.

– Skyddsjakten borde bli mer generös allteftersom vargstammen växer, skriver Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, företrädare för MP i Torsby.

På så sätt kan angreppen på till exempel hundar och får minskas, menar de.

– Snart borde vi kunna komma dithän att varenda varg som angriper tamdjur tas bort snabbt och effektivt genom skyddsjakt i någon form.

– Vi är övertygade om att samexistensen mellan människa och varg kan underlättas en hel del om skyddsjakt tillåts mer generöst allteftersom vargstammen växer, anser Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, som konstaterar att Sveriges rovdjurspolitik delvis styrs av EU:s-lagar.

Miljöpartisterna menar att de förändringar man föreslagit går att göra utan att bryta mot några EU-direktiv. De hoppas att alla partier, oavsett vad man tycker i övrigt om rovdjurspolitiken, kan ställa upp på och genomföra dessa förslag för att underlätta den skyddsjakt som behövs, rapporterar Värmlands Folkblad.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser