Miljöpartister i Torsby vill jaga varg

Torsby (JJ) Miljöpartisterna Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck förespråkar jakt på varg och vill göra det enklare att få tillstånd för skyddsjakt.

– Skyddsjakten borde bli mer generös allteftersom vargstammen växer, skriver Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, företrädare för MP i Torsby.

På så sätt kan angreppen på till exempel hundar och får minskas, menar de.

– Snart borde vi kunna komma dithän att varenda varg som angriper tamdjur tas bort snabbt och effektivt genom skyddsjakt i någon form.

– Vi är övertygade om att samexistensen mellan människa och varg kan underlättas en hel del om skyddsjakt tillåts mer generöst allteftersom vargstammen växer, anser Birgitta Karstensson och Karl-Erik Keck, som konstaterar att Sveriges rovdjurspolitik delvis styrs av EU:s-lagar.

Miljöpartisterna menar att de förändringar man föreslagit går att göra utan att bryta mot några EU-direktiv. De hoppas att alla partier, oavsett vad man tycker i övrigt om rovdjurspolitiken, kan ställa upp på och genomföra dessa förslag för att underlätta den skyddsjakt som behövs, rapporterar Värmlands Folkblad.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser