Miljöpartist kritisk till hetsjakt på varg

Syftet med hetsjakten på varg är att tillfredsställa jägarna, menar miljöpartiets Tina Ehn som oroar sig för vargens fortlevnad.

Miljöpartiet de grönas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, Tina Ehn, är mycket kritisk till den licensjakt på varg som nu bedrivs.Hon menar att jakten har beviljats mer för att tillfredställa de jägare som vill skjuta varg, än av omsorg om vargen.

– Som det är nu skjuter man helt urskillningslöst och riskerar därmed att försvaga stammen genom att skjuta värdefulla invandrade exemplar, säger Tina Ehn.  

Behöver skyddas
Vargstammen har ökat, men den behöver fortfarande skyddas långsiktigt, menar Tina Ehn och fortsätter:

– Regeringen brister i sitt ansvar för den biologiska mångfalden genom att släppa lös den här dåligt kontrollerade hetsjakten på varg.

– Om man ska skydda vargstammen så finns det bara två vägar att gå: Antingen ser man ut de exemplar av vargstammen som kan skjutas, eller så låter man stammen växa ostört ett tag till, säger Tina Ehn.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser