Miljöpartiets jaktmotioner

Ett stort antal jaktfrågor var uppe på Miljöpartiets kongress i helgen. Här ett axplock vad de gröna anser- och beslutade om jakt. Motioner behandlades rörde sig om allt från förbud för löshundsjakt i vargområden till att tillåta vargetablering längs Norrlandskusten.

 Förändring av strukturen för Sveriges viltvård
MP verkar för att jägarnas allmänna uppdrag för att sköta viltvården i Sverige upphör.
Beslut: Bifall (Avslag: 120 Bifall: 125)

Att MP verkar för att jägarnas allmänna uppdrag för att sköta viltvården i Sverige upphör och istället ersätts med en inventering som tilldelas opartiska aktörer såsom djur och naturskyddsföreningar,
Beslut: Avslag

Att MP verkar för att forskning om viltfaunan ska förbli objektiv,
Beslut: Bifall

Att MP verkar för att anslag ur viltfonden ska tilldelas också opartiska aktörer såsom t ex. biologer, naturvårdare, viltrehabiliterare samt ideella organisationer,
Beslut: Bifall

Att MP verkar för att en lagförändring utarbetas där även de vilda djuren omfattas av djurskyddslagen. Beslut: Avslag

Att MP verkar för att en lagförändring utarbetas där även de vilda djuren omfattas av djurskyddslagen vid mänsklig påverkan, som vid jakt.
Beslut: Avslag
 

Jakt med lös hund Att MP bör verka för att jakt med drivande hund förbjuds,
Beslut: Avslag

Att MP bör verka för att hårdare krav ställs på hundförarens eget ansvar för hundens säkerhet,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att alla hundförare bör ha genomgått en särskild utbildning, lämpligen kopplad till jägarexamen,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att användning av så kallade vargpinglor bör vara ett krav inom områden med vargförekomst,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att systemet med vargtelefon, som ger information om aktuella rörelser inom vargreviren, bör utnyttjas,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att det bör prövas att avlysa vissa områden för jakt med drivande hund inom vargreviren.
Beslut: Bifall

Tillåtande av varg inom renskötselområdet
Att MP fortsätter verka för att vargrevir med föryngring ska få finnas längs Norrlandskusten så att den skandinaviska vargstammen kan bli sammanhängande med den finsk-karelska.
Beslut: Bifall

Att MP fortsätter verka för att vargrevir med föryngring ska få finnas längs odlingsgränsen så att den skandinaviska vargstammen kan bli sammanhängande med den finsk-karelska.
Beslut: Avslag

Att MP verkar för att riksdagen upphäver instruktionen till Naturvårdsverket om att renskötselområdet ska undantas från varg och istället tillåter att en vargpopulation etablerar sig i området.
Beslut: Avslag

Granska viltörvaltningsdelegatonerna!
Att MP verkar för att en kartläggning av jägarnas inflytande i viltförvaltningsdelegationerna görs,
Beslut: Besvarad

Att MP verkar för att sammansättningen av viltförvaltningsdelegationerna förändras så att de bättre motsvarar svenska folkets intressen.
Beslut: Besvarad

Ordningsfråga angående varg längs Norrlandskusten Ordningsfråga rörande om Norrlandskusten ligger i renskötselområdet?
Kongressen beslutade att inte behandla ordningsfrågan.
 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser