Miljöpartiets jaktmotioner

Ett stort antal jaktfrågor var uppe på Miljöpartiets kongress i helgen. Här ett axplock vad de gröna anser- och beslutade om jakt. Motioner behandlades rörde sig om allt från förbud för löshundsjakt i vargområden till att tillåta vargetablering längs Norrlandskusten.

 Förändring av strukturen för Sveriges viltvård
MP verkar för att jägarnas allmänna uppdrag för att sköta viltvården i Sverige upphör.
Beslut: Bifall (Avslag: 120 Bifall: 125)

Att MP verkar för att jägarnas allmänna uppdrag för att sköta viltvården i Sverige upphör och istället ersätts med en inventering som tilldelas opartiska aktörer såsom djur och naturskyddsföreningar,
Beslut: Avslag

Att MP verkar för att forskning om viltfaunan ska förbli objektiv,
Beslut: Bifall

Att MP verkar för att anslag ur viltfonden ska tilldelas också opartiska aktörer såsom t ex. biologer, naturvårdare, viltrehabiliterare samt ideella organisationer,
Beslut: Bifall

Att MP verkar för att en lagförändring utarbetas där även de vilda djuren omfattas av djurskyddslagen. Beslut: Avslag

Att MP verkar för att en lagförändring utarbetas där även de vilda djuren omfattas av djurskyddslagen vid mänsklig påverkan, som vid jakt.
Beslut: Avslag
 

Jakt med lös hund Att MP bör verka för att jakt med drivande hund förbjuds,
Beslut: Avslag

Att MP bör verka för att hårdare krav ställs på hundförarens eget ansvar för hundens säkerhet,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att alla hundförare bör ha genomgått en särskild utbildning, lämpligen kopplad till jägarexamen,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att användning av så kallade vargpinglor bör vara ett krav inom områden med vargförekomst,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att systemet med vargtelefon, som ger information om aktuella rörelser inom vargreviren, bör utnyttjas,
Beslut: Bifall

Att MP bör verka för att det bör prövas att avlysa vissa områden för jakt med drivande hund inom vargreviren.
Beslut: Bifall

Tillåtande av varg inom renskötselområdet
Att MP fortsätter verka för att vargrevir med föryngring ska få finnas längs Norrlandskusten så att den skandinaviska vargstammen kan bli sammanhängande med den finsk-karelska.
Beslut: Bifall

Att MP fortsätter verka för att vargrevir med föryngring ska få finnas längs odlingsgränsen så att den skandinaviska vargstammen kan bli sammanhängande med den finsk-karelska.
Beslut: Avslag

Att MP verkar för att riksdagen upphäver instruktionen till Naturvårdsverket om att renskötselområdet ska undantas från varg och istället tillåter att en vargpopulation etablerar sig i området.
Beslut: Avslag

Granska viltörvaltningsdelegatonerna!
Att MP verkar för att en kartläggning av jägarnas inflytande i viltförvaltningsdelegationerna görs,
Beslut: Besvarad

Att MP verkar för att sammansättningen av viltförvaltningsdelegationerna förändras så att de bättre motsvarar svenska folkets intressen.
Beslut: Besvarad

Ordningsfråga angående varg längs Norrlandskusten Ordningsfråga rörande om Norrlandskusten ligger i renskötselområdet?
Kongressen beslutade att inte behandla ordningsfrågan.
 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser