Miljöministern fick skjuta på trävarg

FALUN/RÄTTVIK(JJ). Vid sitt besök i Falun i går fick miljöminister Andreas Carlgren, C, en revolver av trä och en trävarg som måltavla. Det var centerpartisten Inge Östlund, kommunalråd i Rättvik, som överlämnade presenten.

Av döma av det ”skott”, med gummisnodd som ammunition, som Carlgren avlossade är han dock ingen vidare vargjägare.  

– Men vargjakt kommer det att bli de närmaste åren i alla fall, sa Andreas Carlgren till Dala-Demokraten när han bland annat besökte Region Dalarna. 

Gårdagens tema var främst miljö. Och det blev naturligtvis även en hel del diskussioner kring vargar. Carlgren talade även enskilt med Inge Östlund.

Andreas Carlgren är medveten om kritiken som finns mot rovdjurspolitiken och inte minst kritiken gällande vargfrågan.
– Jag har förståelse för åsikterna här eftersom det finns många vargar, förklarade Carlgren.

Trots kritik står miljöministern fast att vid att varg kan komma att inplanteras i landet. Detta för att skapa en genetiskt friskare stam.
-Med en sådan stam behövs det inte heller lika många vargar som det annars skulle behövas. 

Carlgren vill i första hand se en naturlig invandring av vargar, i andra hand en flytt inom landet och om inget av detta fungerar så återstår inplantering av varg österifrån. 

Tidigare har många fått uppfattningen att Carlgren hotade med indragen vargjakt om inte jägarna ställer upp på en inplantering av varg.  
– I samma mening sa jag också att jakten kommer att fortsätta de närmaste åren, förklarade han.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser