Miljöministern fick skjuta på trävarg

FALUN/RÄTTVIK(JJ). Vid sitt besök i Falun i går fick miljöminister Andreas Carlgren, C, en revolver av trä och en trävarg som måltavla. Det var centerpartisten Inge Östlund, kommunalråd i Rättvik, som överlämnade presenten.

Av döma av det ”skott”, med gummisnodd som ammunition, som Carlgren avlossade är han dock ingen vidare vargjägare.  

– Men vargjakt kommer det att bli de närmaste åren i alla fall, sa Andreas Carlgren till Dala-Demokraten när han bland annat besökte Region Dalarna. 

Gårdagens tema var främst miljö. Och det blev naturligtvis även en hel del diskussioner kring vargar. Carlgren talade även enskilt med Inge Östlund.

Andreas Carlgren är medveten om kritiken som finns mot rovdjurspolitiken och inte minst kritiken gällande vargfrågan.
– Jag har förståelse för åsikterna här eftersom det finns många vargar, förklarade Carlgren.

Trots kritik står miljöministern fast att vid att varg kan komma att inplanteras i landet. Detta för att skapa en genetiskt friskare stam.
-Med en sådan stam behövs det inte heller lika många vargar som det annars skulle behövas. 

Carlgren vill i första hand se en naturlig invandring av vargar, i andra hand en flytt inom landet och om inget av detta fungerar så återstår inplantering av varg österifrån. 

Tidigare har många fått uppfattningen att Carlgren hotade med indragen vargjakt om inte jägarna ställer upp på en inplantering av varg.  
– I samma mening sa jag också att jakten kommer att fortsätta de närmaste åren, förklarade han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser