Miljömininstern på rovdjursmöte i Ockelbo

OCKELBO(JJ). Miljöminister Andreas Carlgren menar att det koncentrerade rovdjurstrycket behöver minska. Det framkom vid mötet i går i Ockelbo där han träffade både lantbrukare och jägare.

Carlgren menar att vargen ska etablera sig naturligt i flera län, samt att vargstammen kan vara mindre och man lyckas minska inaveln.

Förhoppningen från både lantbrukare och jägare är dock att fler vargar ska få skjutas i de län som har hårt rovdjurstryck. 
– Acceptansen har varit i botten kan man säga så vi ville ha ett samtal och fråga hur han tänker sig det i framtiden. Vi pratar för Dalarna och Gävleborg, men koncentrationen av varg måste kapas, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande för Jägareförbundet i Gävleborg, till Sveriges Radio P4 Värmland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser